A Európai Néppártból távozó KDNP-s Hölvényi szerint a formáció balra tolódott

A Európai Néppártból távozó KDNP-s Hölvényi szerint a formáció balra tolódott

Az Orbán-rendszer EP-ben ülő egy szem "kereszténydemokrata" politikusa már meg is ideologizálta, kilépése miért indokolt. Eddig csak a "kalandor" Magyar Péterrel és a Tisza Párttal volt gondja.

Bár eddig Magyar Péter és a Tisza Párt másik hat képviselőjének az Európai Néppárthoz (EPP) való csatlakozásával volt leginkább gondja Hölvényi Györgynek, hirtelen már egy másik vélt tényező is bezavart a képletbe.

Ugyanis kiderült, az utolsó kormánypárti politikus, a KDNP-s képviselő úgy ítéli meg, hogy a jobbközépen álló Néppárt szerinte mostanra balra tolódott.

Valamiért pont akkor, amikor ki szándékozik lépni mind az EPP-ből, mind annak képviselőcsoportjából, ahogyan amúgy azt Semjén Zsolttal együtt már előre jelezték.

Az Európai Parlamentben ülő politikus Brüsszelben adott sajtónyilatkozatában azt mondta, az Európai Néppárt és európai parlamenti frakciója megváltozott, az évek során balra tolódott.

Kedden a KDNP azt a döntést hozta, hogy távozik az EPP-ből és annak frakciójából, mivel nem tud azonosulni a párt "háborús doktrínájával", másfelől "erkölcsi okokból" nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba

- fejtegette, kissé elferdítve a valóságot.

Hölvényi György elmondta, hogy a Fidesznek az EPP-ből három éve történt kilépése után a KDNP "nagy kompromisszumok árán együtt tudott működni a néppárttal, azonban mostanra egy olyan helyzet alakult ki, amilyet semmilyen szempontból sem lehetett tolerálni" - indokolta, miért maradt még évekig a párt padsoraiban.

Véleménye szerint az EPP-nek politikai szükségszerűség, hogy növelje tagjainak számát, azonban a magát kereszténydemokratának tartó párt túllépett saját értékein, és "sodródott az árral". Példaként hozta fel, hogy a frakción belül nem lehet már a családügyekről beszélni, az utóbbi időben "a béke szót sem lehetett kimondani", továbbá a genderkérdésekről sem lehetett nyíltan vitatkozni - sérelmezte. Mint mondta, "kereszténydemokrata" politikusként saját munkáját továbbra is következetesen, ezen értékek mentén fogja folytatni.

"Óriási kihívások vannak a családdal, nemzettel, környezetvédelemmel, mondhatjuk így, hogy a teremtésvédelemmel és általában az emberi méltósággal kapcsolatban, de az Európai Parlament ahelyett, hogy európai megoldásokat találna, baloldali ideológiától túlfűtött, egyirányú kommunikációt folytat" - vélekedett Hölvényi.

Burkoltan kalandornak nevezte Magyar Pétert

A sértettségtől nem mentesen nyilatkozó képviselő szerint a legfontosabb, hogy találni kell egy, a kereszténydemokrata értékekhez nagyon közel álló politikai csoportosulást, hogy a munka folytatódhasson. "Nagyon sok olyan kérdés van, amelyre hiányoztak a kereszténydemokrata válaszok, és ezt az űrt kalandorok próbálják betölteni. Ennek kell tulajdonképpen európai szinten és adott esetben nemzeti szinten is gátat szabni" - ecsetelte.

A KDNP-s képviselő arra is kitért, hogy az EPP a választások relatív győzteseként a legfontosabb tisztségekért küzd most az EU-ban, és a baloldalnak ezekért cserébe konkrét ideológiai követelései vannak, így szerinte a néppárt feláldozza alapvető értékalapú politikáját.

"A baloldal a legkeményebb ideológiai alapú kompromisszumokat akar, és ezen az oltáron áldozta fel az EPP a kereszténydemokrata, konzervatív és adott esetben még a liberális jellegét is"

- vélte a sietve távozó Hölvényi György.

Ismeretes, Magyar Pétert EP-képviselőtársaival egyetemben épp most vették fel frissen az Európai Néppártba.

Címlapkép: Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes (b), Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke (k) és Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője és alelnöke a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én. MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely