A Fidesz szorgalmazta a sorkatonaság visszaállítását, most másokat vádol ezzel

A Fidesz szorgalmazta a sorkatonaság visszaállítását, most másokat vádol ezzel

Háborúpártiak, visszaállítanák a sorkatonaságot. Naponta lehet hallani ezeket a fideszes vádakat a politikai ellenfelek irányába, miközben korábban a kormánypárti Kövér László és Simicskó István is bűnnek nevezte a sorkatonaság megszüntetését.

„A kommunisták, ha elkövetnek valami bűnt, gondolkodás nélkül másokat vádolnak meg vele”

– szajkózza sokszor a kormányközeli sajtó. A sorkatonaság visszaállításának témájánál például ez a tendencia tökéletesen tetten érhető.

„A sorkatonaság bevezetését tervezik Magyar Péter csoportjában” – írta a kormányközeli Magyar Nemzet egy közösségi felületen talált beszélgetésről.

„Magyar Péter csoportjában megerősítették: az ukrán háború miatt támogatják a sorkatonaságot” – folytatták másnap. Miután a csoportból törölték ezt a beszélgetést, tovább háborgott a kormánysajtó. „Lebuktak, így törölték a sorkatonaság bevezetését tárgyaló beszélgetést Magyar Péter csoportjában” – közölte a hirado.hu.

Az állami portálnak erről a Nézőpont elemzője nyilatkozott, amely intézet ugyancsak nehezen lenne függetleníthető a Fidesztől. Ehhez képest a sorkatonaság visszaállítását mindig is a kormánypártok erőltették.

2016-ban Kövér László parlamenti elnök például katasztrofális hibának tartotta a sorkötelezettség magyarországi eltörlését.

Hozzátéve, hogy az EU miatt a sorkatonaság fenntartására sajnos nincs lehetőség. Az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány korábbi honvédelmi minisztere, Simicskó István 2022 júniusában mondta azt a parlamentben, hogy a sorkötelezettség megszüntetése a magyar baloldal történelmi bűne. Ugyancsak ebben az évben Schmidt Mária is a sorkatonaság intézménye mellett tört lándzsát. Szavai szerint

„újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség visszavezetését. Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.”

Innentől kezdve igen érdekes a sorkatonaság visszaállításának vádjával illetni a politikai ellenfeleket.

(Címlapkép: A képen katonai tiszteletadás mellett fogadják Orbán Viktor miniszterelnököt egynapos hivatalos csehországi látogatásán Prágában 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)