A fideszesek még mindig nem tudják, hogy a korrupció a rendszer lényege

A fideszesek még mindig nem tudják, hogy a korrupció a rendszer lényege

Ennek ellenére már ők is nagyobb problémának látják a korrupciót, mint a szegénységet és az inflációt. Kiderült, hogy a TISZA Párt szavazói a legkövetkezetesebben rendszerkritikusak.

Az egészségügy általánosan na­gyon súlyosnak tartott helyzete mögött 2024-re a korrupció lett a magyarok szemében a második legjelentősebb hazai probléma, és a Medián május végén, június elején végzett reprezentatív felmérésében minimálisan megelőzte az inflációt és a szegénységet is – számoltbe a hvg360.

Kétharmad úgy gondolja, hogy nagyon korrupt a Fidesz-kormány.

Az arány némileg csökkent a tavalyi mérés óta, de még mindig az emberek közel két harmada látja úgy, hogy „nagyon nagy” vagy „nagymértékben” jellemzőek a pénzügyi visszaélések a kormányra. Ugyanennyien gondolják, hogy a korrupció Magyarországon jellemzően nem bizonyos tisztességtelen köztisztviselők magánakciója, hanem fentről, központilag, rendszerszinten szervezett lopás. A fiatalabbak, magasabb iskolázottságúak és a nagyvárosiak még nagyobb arányban tartják a korrupciót az Orbán-rendszer lényegi elemének. Érdekes megfigyelni, hogy a Tisza Párt szavazói még az ellenzéki tábor átlagánál is jelentősen nagyobb arányban vannak ezen a véleményen.

Az emberek közel háromnegyede szerint a NER-es oligarchák csak Orbán strómanjai.

A 2023-ban készült közvélemény-kutatás válaszadóinak 77 százaléka, most pedig 77 százaléka volt azon a véleményen, hogy az olyan, „oligarchaként” elhíresült valószínűtlenül hirtelen meggazdagodott vállalkozók, mint Mészáros Lőrinc, Tiborcz István vagy Garancsi István csak a fideszes miniszterelnök strómanjai, akik csak névleges tulajdonosai Orbán vagyonának. A Fidesz-szavazók 41 százaléka szerint is strómanok a „nemzeti nagytőkések”.

A most megkérdezettek mindössze fele hallott az Integritás Hatóság (IH) nevű alibiszervről, de a kétharmaduk szerint az IH csak a kormány érdekeit szolgálja. Ötödük valamiért úgy gondolja, hogy egy kormánytól független, szakmai alapon működő szervezetről van szó.

A propaganda még mindig sokakat elvakít Magyarország és az EU viszonyával kapcsolatban.

A válaszadók 72 százaléka vallott már róla, hogy az Európai Unió jogállamisági lépésekhez köti az uniós pénzek folyósítását, de a fideszesek 59 százaléka még mindig azt hiszi, hogy ez által hazán belügyeibe akar beavatkozni az EU. Az is kiderült, hogy minél idősebb, minél kevésbé iskolázott és minél kisebb településen él valaki, annál nagyobb eséllyel veszi be a félrevezető kormánypropagandát ezzel kapcsolatban.

A TISZA Párt támogatói gondolkodnak legkövetkezetesebben.

A fideszes szavazók körében mindössze 2 százalék, a más ellenzékiek körében pedig 52 százalék volt azok aránya, akik legalább ötből négy kérdésben kormánykritikus álláspontot képviselnek. Magyar Péter pártjának szavazói esetében 68 százalék volt ez az arány.

A korrupció elleni harc elleni harc jegyében a Transparency Internationelre is kiadta a vadászengedélyt a kormány.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök híveihez beszél a Fidesz Békemenetén 2024. június 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd)