A főszervező úgy véli, a párizsi olimpia példát mutatott

A főszervező úgy véli, a párizsi olimpia példát mutatott

Sokakat megosztott hazánkban is az idén nyáron tartott ötkarikás játékok szervezése, ám egyesek lendületet, lelkesedést és energiát nyertek belőle.

A 2026-os milánói-cortinai téli olimpia főszervezője szerint a párizsi nyári olimpia példát mutatott számukra, miként kell a koronavírus-járvány után levezényelni egy ilyen nagyszabású eseményt.

Andrea Varnier úgy véli, azáltal, hogy múlt vasárnap véget értek a francia fővárosban az ötkarikás játékok, mostantól az olasz rendezők kerülnek reflektorfénybe, és megkezdődik az előkészületek utolsó másfél éve.

"A párizsi olimpia lendületet, lelkesedést és energiát adott nekünk, ez nagyon hasznos lesz a következő 18 hónapra"

- fogalmazott Varnier.

A szervezőknek sok még a teendőjük, nem minden helyszín áll megfelelően az előkészületekkel, ilyen például a szánkó-bob-szkeleton pálya. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra kérte az olasz szervezőket, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy ezeket a versenyszámokat esetleg svájci vagy osztrák pályákon tartanák meg.

Ha ez az ötlet megvalósulna, akkor a 2026-os lenne az első téli olimpia, amely több országot érintene, az olaszok viszont ragaszkodnak a saját rendezéshez.

Varnier elárulta, néhány komoly kihívással néznek még szembe a következő hónapokban, azonban a feszültségek és aggodalmak ellenére tudják kezelni a helyzetet.

Emlékezetes, az alig egy hete véget ért XXXIII. nyári olimpián Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal az előkelő 14. helyen végzett az éremtáblázaton. Összesen idén 206 ország 11 110 sportolója vett részt a francia fővárosban rendezett jeles sporteseményen.

(Címlapkép: Tom Cruise amerikai színész viszi az olimpiai zászlót a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban 2024. augusztus 11-én. MTI/AP/Martin Meissner)