A gyerekkel együtt öntötte ki a fürdővizet a Babakötvény megpiszkálásával a kormány

A gyerekkel együtt öntötte ki a fürdővizet a Babakötvény megpiszkálásával a kormány

Varga Mihály Facebook-videóban sietett megindokolni, miért változtattak a Babakötvényen épp most és épp így. Évi 1,2 millió forintnál többet ugyanis már nem lehet megtakarítani egy-egy gyermeknek a mai naptól.

Februártól rekordmagasra, 20,6 százalékra emelték a Babakötvény éves kamatát – jelentette be a hírt a pénzügyminiszter kedden. A részletek azonban már megosztóbb képet festenek az eddig inflációálló konstrukcióról.

Varga Mihály kifejtette, hogy a magyar családok már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényben, amelynek összege eléri a 310 milliárd forintot.

A bejelentés azért igazán érdekes, mert egy a Magyar Közlönyben hétfő éjjel megjelent kormányrendelet szerint maximálják a gyerekenként évente Babakötvénybe fektethető összegeket, aminek nyomán ezentúl legfeljebb évi 1,2 millió forintért lehet gyerekenként Babakötvényt vásárolni.

A fideszes tárcavezető természetesen jó hírként aposztrofálta a legalábbis felemás megítélésű kormánydöntést.

Varga a fenti videójában igyekezett magyarázatot adni a lépésre, és egyoldalúan érvelve arról beszélt: „A Babakötvény kiemelkedően magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, akik rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek Babakötvénybe. A kormány álláspontja világos: a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket.

Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximálja a Start-számlákra évente befizethető összeget. A változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti”

– jelezte Varga Mihály, aki mondandójából azt sem felejtette ki, hogy minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

Tehát ahelyett, hogy konkrétan a visszaélőket szankcionálnák, úgy határoztak, hogy a gyerekkel együtt kiöntik a fürdővizet is úgy, hogy a Babakötvény számláin megtakarítható összegnél felső határt szabnak.

Az Orbán-kormánynak a mostani változást magában foglaló rendelete február 13-án, azaz mától lép hatályba.

(Címlapkép: Varga Mihály/Facebook)