A háború kezdete óta most hajnalban érte a legnagyobb rakétatámadás Kijevet

A háború kezdete óta most hajnalban érte a legnagyobb rakétatámadás Kijevet

Vitalij Klicsko polgármester szerint két ember meghalt, további kettő megsebesült. Ukrajna teljes területén légiriadót rendeltek el.

Heves orosz rakétatámadás érte Kijevet szerdára virradó éjjel, az ukrán légvédelem több rakétát lelőtt, a lehulló darabok legalább két kerületben épületekre zuhantak, legkevesebb két ember életét vesztette, további kettő megsebesült - közölte Vitalij Klicsko polgármester a Telegram-csatornáján. Közben több orosz célpont elleni ukrán dróntámadásokról számoltak be orosz híradások.

Kijevben a Kaszpi-tenger térségéből kilőtt orosz manőverező robotrepülőgépek hullámát északról érkező drónok becsapódása előzte meg. Ukrajna teljes területén légiriadót rendeltek el. Jelentések szerint Odesszát is rakétatámadás érte.

Helyi tisztségviselők szerint az ukrajnai háború kezdete óta ez volt a legnagyobb rakétatámadás az ukrán főváros ellen.

Kijevet több irányból támadták az orosz erők Sahed drónokkal és Tu-95ms stratégiai bombázókról kilőtt rakétákkal. Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnokának közlése szerint

az ukrán légvédelem mind a 28 orosz rakétát megsemmisítette, és 16 drón közül 15-öt lőtt le az éjszaka folyamán.

Az ukrán hatóságok két halálos áldozatról és számos sérültről számoltak be. A két halálesetet, illetve két sebesülést a kijevi Sevcsenko kerületben egy kereskedelmi épületre lehulló roncsok okozták. A többi sérülés is Kijev környékén történt.

Mihail Vedernyikov, az oroszországi Pszkov megye kormányzója azt közölte, hogy az éjszaka folyamán dróntámadás érte - az Oroszország nyugati részén fekvő, Észtországgal és Lettországgal határos - Pszkov megye székhelyének, Pszkovnak a repülőterét. A kormányzó elrendelte a repülőtér forgalmának leállítását, hogy napközben felmérhessék a keletkezett károkat.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint a repülőtér elleni támadás négy Il-76-os teherszállító repülőgépet rongált meg. Vedernyikov közlése szerint a keletkezett tüzet elfojtották, és a támadásnak nem voltak halálos áldozatai vagy sérültjei.

Moszkva három nagy repülőterén, Seremetyjevón, Vnukovón és Domogyedovón ideiglenesen leállították a légiforgalmat dróntámadások veszélye miatt.

Szerdán hajnalban az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget illetékesei Szevasztopol elleni ukrán dróntámadásról számoltak be. Mihail Razvozsajev, a kikötőváros Moszkva által kinevezett kormányzója nem tudott pontos adatokkal szolgálni arról, hogy hány drónt lőttek le, és egyelőre károkról sem számolt be.

(Címlapkép: Helyi lakosok a törmelékkel borított utcán a legutóbbi orosz rakétatámadást követően Kijevben 2023. augusztus 30-án. A támadásban legkevesebb két ember életét vesztette, további kettő megsebesült. MTI/AP/Efrem Lukackij)