A hadiállapot bevezetése óta több mint negyvenezer ukrán tért haza Oroszországból

A hadiállapot bevezetése óta több mint negyvenezer ukrán tért haza Oroszországból

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője szerint elképzelhető, hogy Fehéroroszország megmozgathat néhány egységet, de kis létszámban és elsősorban a helyzet eszkalálására.

Az Ukrajna elleni orosz háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta több mint negyvenezer állampolgár tért vissza Ukrajnába az orosz határellenőrző pontokon - mondta el Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője egy hétfői tévéműsorban.

A határőrtiszt emlékeztetett arra, hogy 2022 februárja óta az orosz határon az ukrán kormány döntése alapján minden ellenőrzőpontot lezártak. Ugyanakkor az oroszok továbbra is engedélyezik az ukrán állampolgárok hazautazását. Demcsenko szavai szerint ukránok szinte naponta érkeznek haza, bár voltak időszakok, amikor Oroszország nem engedte át őket a határon.

"Az oroszországi határ teljes hosszában, valamint a fehérorosz határon, ha ukrán állampolgárok Ukrajna területére érnek, a határőrök természetesen készek beléptetni őket az országba. A hadiállapot teljes ideje alatt több mint 40 ezer ukrán állampolgár tért vissza közvetlenül Oroszországból, illetve Fehéroroszországon keresztül"

- fejtette ki, hozzátéve, hogy a legnagyobb mozgást a Szumi megyében lévő pokrovkai átkelőnél jegyezték fel.

A fehérorosz hadsereg jelentős csapatokat és fegyverzetet összpontosított az ukrán határnál az elmúlt napokban

Demcsenko az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva tagadta, hogy a fehérorosz hadsereg jelentős csapatokat és fegyverzetet - beleértve Iszkander és más típusú rakétarendszereket - összpontosított az ukrán határnál az elmúlt napokban, arra hivatkozva, hogy ukrán drónok hatoltak be a légterébe.

"Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy Fehéroroszország megmozgathat néhány egységet, de kis létszámban és elsősorban a helyzet eszkalálására" - jelentette ki.

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója a Telegram közösségi oldalon arról tájékoztatott, hogy a régióban lévő Ukrajinszk települést déltájban orosz tüzérségi támadás érte, aminek következtében két ember meghalt, egy pedig megsebesült.

Az ukrán vezérkar hétfői harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők előző nap a teljes frontvonal mentén hajtottak végre támadásokat, a legaktívabbak Donyeck megyében, Pokrovszk és Liman térségében voltak. Egy nap alatt 124 katonai összecsapás volt - tette hozzá a katonai vezetés.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg embervesztesége elérte az 592 ezret

A vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége elérte az 592 ezret.

Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 65 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 73 drónt.

Az orosz ellenőrzés alatti zaporizzsjai atomerőműben vasárnap este tűz ütött ki

Az orosz ellenőrzés alatti zaporizzsjai atomerőműben vasárnap este tűz ütött ki, de hétfőre eloltották - közölte Szerhij Liszak, a szomszédos dnyipropetrovszki régió kormányzója. Orosz közlés szerint egy hűtőtorony közelében csaptak fel a lángok. Liszak hozzátette, hogy a közeli Nyikopol városban és környékén a sugárzás szintje normális. Tájékoztatott arról is, hogy a megye két járását is tüzérségi tűz alá vették az orosz erők, de senki sem sebesült meg.

(MTI)

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) a Kurszk megye elleni ukrán támadások miatt összehívott biztonsági tanácskozáson a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidencián 2024. augusztus 12-én. MTI/AP/Kreml pool/Gavriil Grigorov)