A harctéri helyzetről és a nyugati támogatásokról egyeztetett az amerikai és az ukrán védelmi miniszter

A harctéri helyzetről és a nyugati támogatásokról egyeztetett az amerikai és az ukrán védelmi miniszter

2022 februárja óta az Egyesült Államok több mint 110 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

Az ukrajnai harctéren kialakult helyzetről és a nyugati országok támogatásának kilátásairól egyeztetett telefonon Lloyd Austin amerikai és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter - közölte a Pentagon sajtószolgálata helyi idő szerint pénteken kiadott közleményében, amit az MTI szemlézett.

A Pentagon vezetője azt mondta ukrán kollégájának, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is "elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 27-én jelentette be az Egyesült Államok idei utolsó katonai segélyét Ukrajnának.

A 250 millió dollár értékű szállítmányban olyan tételek szerepelnek, mint például alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek és mintegy 15 millió lőszer kisebb fegyverekhez.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok több mint 110 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

(Címlapkép: Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter (b) és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (j) tárgyal a Pentagonban, a virginiai Arlingtonban 2023. december 6-án. Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok újabb 175 millió dolláros (62 milliárd forint) fegyvercsomagot juttat Ukrajnának. MTI/AP/Kevin Wolf)