A hatékony álláskeresés titka (x)

A hatékony álláskeresés titka (x)

Amennyiben aktív álláskeresést folytatunk, akkor valószínűleg rájöttünk arra, hogy az állásszerzés hagyományos módszerei manapság már egyáltalán nem hatékonyak, ami eléggé megnehezíti az amúgy is kihívásokkal teli időszakot.

Ezért is gyűjtöttünk össze ebben a cikkünkben néhány olyan tippet, amelyek betartásával nem kell tovább reménytelenül várni a potenciális munkaadók reakcióját a kaposvarallas.hu és az egyéb állásportálokon beküldött jelentkezésünkre, hanem a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat.

Ismerjük meg önmagunkat!

Amennyiben azt szeretnénk, hogy az álláskeresési törekvéseink célt érjenek, akkor mielőtt belevágnánk a folyamatba, nagyon fontos, hogy minél többet megtudjunk arról, hogy kik is vagyunk mi, és mik a céljaink.

Az önértékelés elvégzése ugyanis segít abban, hogy pontosabb képet kapjunk arról, milyen területen érdemes elkezdeni keresgélést, és milyen szűrőket tanácsos használni, ami nagyon sok időt is megspórolhat számunkra.

Egy utolsó ellenőrzés!

A fenti módszer segítségével garantáltan több ideális pozíció is a látószögünkbe kerül majd. Mielőtt azonban ezekre jelentkeznénk, fontos meggyőzödnünk arról, hogy a pályázatunk valóban professzionális képet tükröz-e rólunk, és megfelelően kiemeli-e a készségeinket!

Ebbe először is beletartozik az önéletrajz, amelynek megírása során arra kell törekedni, hogy a potenciális olvasó minél gyorsabban ki tudja szűrni belőle, mi különböztet meg minket a többi jelölttől! Ehhez határozzuk meg, milyen készségekkel rendelkezünk, és számszerűsítsük ezeket, hogy a munkaadó számára is egyértelművé váljon, milyen értékkel járulhatunk hozzá a szervezet sikeréhez!

Aztán ott van még a kísérőlevél is, amely ugyan nem minden hirdetésnél elvárás, de az igényesen történő elkészítése legalább olyan fontos, mint az önéletrajzé. Ehhez először is szemügyre kell venni az álláshirdetés szövegét, hogy lássuk a mondatok sorrendjét és szerkezetét! Ez ugyanis segít abban, hogy ráérezzünk, milyen ember írhatta a hirdetést, és milyen a gondolkodásmódja.

Ha ez megvan, akkor jöhet a nyelvezet kiválasztása, amelynél fontos, hogy mellőzük az elcsépelt frázisokat és az unalmas közhelyeket. Az olvasó figyelmét ugyanis csak úgy tudjuk lekötni, ha életteli és gördülékeny mondatokat írunk, amelyek nem hemzsegnek a helyesírási és egyéb nyelvtani hibáktól.

Végül hozzunk létre egy profilt az állásportálokon!

Ha szeretnénk maximálisan kiaknázni a lehetőségeket, akkor mindenképpen érdemes az állásportálokon egy profilt is létrehozni, és azt úgy kitölteni, hogy a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen az önéletrajzunknak. Nagyon sok HR-es és toborzó ugyanis sokszor maga is keresgélésbe kezd, amely során nagyobb eséllyel találhat ránk, ha a profilunk tartalmazza a releváns információkat és kulcsszavakat.