A Heineken jelképesen 1 euróért adta el oroszországi érdekeltségeit

A Heineken jelképesen 1 euróért adta el oroszországi érdekeltségeit

A söripari cég inkább lenyelte a 300 millió eurós halmozott veszteséget, hogy végleg kivonulhassanak.

A Heineken holland söripari vállalat, a világ második legnagyobb sörgyártó cége szimbolikus 1 euróért adta át oroszországi leányvállalatának összes részvényét az orosz hátterű Arnest csoportnak - tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

Az eladás legalább 300 millió euró (kb. 115 milliárd forint) halmozott veszteséget okozott az amszterdami székhelyű cégnek.

"A Heineken SA eladta oroszországi tevékenységét az Arnest csoportnak. Az eladás a szükséges engedélyek megszerzését követi, és lezárja a Heineken tavaly márciusában megkezdett kivonulását Oroszországból" - áll a holland söripari vállalat pénteken közzétett közleményében.

"Befejeztük a kivonulást Oroszországból"

- fogalmazott a közleményben Dolf van den Brink, a Heineken vezérigazgatója.

Közölte, az orosz leányvállalat eladása a vártnál bonyolultabb volt, részben a változó helyi jogszabályok miatt, valamint azért, mert a cégvezetés meg akarta akadályozni, hogy a Heineken rossz kezekbe kerüljön.

"Nagyon nehéz körülmények között, keményen dolgoztunk azon, hogy üzletünket egy megfelelő vevőre ruházzuk át" - idézte a vállalat közleményét a portál.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az Arnest csoport átvette a holland vállalat összes oroszországi létesítményét, köztük hét sörfőzdét. Továbbá felelősséget vállalt az országban dolgozó mintegy 1800 alkalmazottért is, foglalkoztatási garanciákat biztosított számukra a következő három évre - számolt be. "A közelmúlt fejleményei azt mutatják, hogy a nagyvállalatoknak jelentős kihívásokkal kell szembenézniük az Oroszországból való kivonuláskor" - fogalmazott Van den Brink, majd hozzátette: noha a részvényeladás a várnál sokkal tovább tartott, a tranzakció lehetővé teszi, hogy a Heineken felelős módon hagyja el Oroszországot, és biztosítsa az eddigi alkalmazottak megélhetését.

(Címlapkép: A bezárt Heineken Hungária Zrt. martfűi gyára 2018. október 17-én. MTI/Mészáros János)