A Jobbik frakcióvezetője szerint népszavazást kellene kiírni „migránsmunkás-ügyben”

A Jobbik frakcióvezetője szerint népszavazást kellene kiírni „migránsmunkás-ügyben”

Lukács László György javasolja, hogy az Orbán-kormány népszavazáson kérdezze meg az embereket, akarnak-e ázsiai vendégmunkásokkal együtt élni. Orbán Viktor azzal védekezett, hogy csak betöltetlen állásokba és csak átmeneti időre jöhetnek vendégmunkások Magyarországra.

Orbán Viktor az október 23-át megelőző héten elutazott Kínába, és ott találkozott a Kínai Kommunista Párt vezetőjével és Vlagyimir Putyinnal – emlékeztetett Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdésében hétfőn a parlamentben. Arra ez úttal nem kívánt kitérni, hogy mennyire ízléses, hogy Magyarország aktuális miniszterelnöke Oroszország vezetőjével találkozik 1956 emléknapja előtt. A jobbikos politikus az út gazdasági és társadalmi következményeire hívta fel a figyelmet: „Úgy tűnik, hogy ön elutazott Kínába, és ott személyesen adott át meghívót kínai munkásoknak, hogy Magyarországra települjenek, itt dolgozzanak.”

Hogy világosan beszéljek, ezeket mi migránsmunkásoknak tartjuk, mert ezeket az embereket azért hozzák szervezetten Magyarországra, hogy elvegyék a magyar emberek munkáját, és hogy alacsonyan tartsák a magyar emberek bérét.

Lukács László kiemelte: Ha ezek az ázsiai vendégmunkások letelepednek nálunk, akkor óhatatlanul meg fogják változtatni a hazánk kultúráját.

Világosan látszik, hogy a Fidesz valamiféle kvótát tűzött ki, hiszen ön és a gazdaságfejlesztési minisztere is 500 ezer új munkahelyről beszélt, ahová idegen munkásokat várnak.

A Jobbik felszólalója hangsúlyozta: Orbán Viktornak tisztáznia kell, hogy miben állapodott meg a Kínai Kommunista Párt vezetőjével, hány „migránsmunkást” kell Magyarországra hozni? Rámutatott: a Jobbik-Konzervatívok szerint ez a terv veszélyes a magyarok munkahelyeire, a bérekre és a magyar kultúrára egyaránt. Hozzátette: egyetlen egy távol-keleti vendégmunkásra sincs szükség Magyarországon.

Abban bízunk, hogy ön semmilyen kvótát nem vállalt, mert az egy Magyarország elleni árulás lenne.

Orbán Viktor válaszában úgy állította be, mintha az általa idén márciusban emlegetett 500 ezer munkavállaló az ellenzéki párt „javaslata” volna. A miniszterelnök kijelentette: "Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van." Tehát nem tagadta, hogy Magyarországra vendégmunkásokat hívnak.

Lukács László rámutatott: az 500 ezer vendégmunkás behozataláról szóló nyilatkozatok magától Orbán Viktortól és gazdaságfejlesztési miniszterétől, Nagy Mártontól hangzottak el. Ezen kívül hangsúlyozta:

A Fidesz törvényt alkotott a vendégmunkások behozatalának megkönnyítésére.

Hozzátette: igaz, hogy a felháborodott közvélemény hatására ettől a törvénytől ideiglenesen elálltak, bevezetését felfüggesztették, de ezt csak egy veszélyhelyzeti kormányrendelettel tették meg, ami bármikor visszavonható. Lukács László György szerint szigorú fellépésre van szükség a vendégmunkás-behozatal megállítására, sőt ki kéne kérni a magyar emberek véleményét erről:

Meg kell kérdezni az embereket, hogy szeretnének-e együtt élni ilyen migránsmunkásokkal, mert mi azt látjuk, hogy nem szeretnének együtt élni. Fontolja meg, hogy népszavazást tartsanak erről!

Orbán Viktor viszontválaszában megint úgy csinált, mintha nem ők, hanem a Jobbik javasolta volna a vendégmunkások betelepítését, majd arra hivatkozott, hogy ezek az emberek úgyis csak ideiglenesen tartózkodnának Magyarországon.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)