A Jobbik-Konzervatívok szerint az államnak kellene megtérítenie a vadkárokat az autósoknak

A Jobbik-Konzervatívok szerint az államnak kellene megtérítenie a vadkárokat az autósoknak

A Fidesz ötlettára az autóstársadalom üldözésében kifogyhatatlan: újabb terhet rak a nyakukba, hiszen vadgázoláskor minden esetben az autós a hibás – vélekedik a jobbikos Bencze János.

A Fidesz módosította a vadászati törvényt, aminek következtében innentől kezdve minden olyan esetben, amikor az autó elé ugrik egy vad a sofőr lesz a hibás – mutatott rá a Jobbik-Konzervatívok agrár szakpolitikusa, Bencze János. Ez azzal jár, hogy az autóban keletkezett káron túl, akár egy többmilliós pert is a nyakába kaphat az illető, hiszen a vadásztársaság követelheti az okozott kár megfizetésére – tette hozzá.

A Seméjén-féle úri vadászok leuralták az egész magyar vadásztársadalmat, az összes magyar vadásztársaságot, és semmiért sem akarnak fizetni

— vélt felfedezni mögöttes okokat a jobbikos politikus.

Kiemelte: a törvény szerint a vad az állam tulajdona, mégsem felel egyáltalán a saját tulajdonában lévő vadak okozta balesetekért. Beleiktattak egy olyan mondatot az új vadászati törvénybe, hogy ha „a vad a természetes mozgását követi” akkor az autós a hibás, ezért semmiféle kártérítés nem illeti meg.

A vadak etetését a gazdák és az erdészek végzik, a vadásztársaság ellátja és gondozza őket, a haszon azonban az államhoz folyik be, viszont a kártérítésért a vadásztársaság felel – mondta az ellenzéki képviselő. A mezőgazdászok csak akkor kapnak kártérítést a vadkár után, ha be vannak kerítve a földjeik. Emiatt kényszerülnek ki a vadak az utakra. A túlszaporodott vadállománnyal együtt ez a jelenség ahhoz vezet, hogy óhatatlanul megnő a vadgázolások száma. Vidéken az autó nélkülözhetetlne a megélhetéshez, a munkába járáshoz, a létezéshez – hangsúlyozta Bencze János.

Az emberek nap mint nap elindulnak hajnalban a spórolt pénzükből vett általában alacsony értékű autóikon, és a kiszámíthatatlan vadátkelés miatt a testi épségüket is kockáztatják.

Ha valaki ütközik egy vaddal, még ha az féktávon belül is lép elé, az autósé a felelősség: nem csak az autóját bukja, hanem iszonyatos mértékű kártérítésre kötelezhető. Ha egy autós elüt egy szarvasbikát, és a vadásztársaság például 5 millió forintban határozza meg az értékét, akkor ennyit terhelhetnek rá az adott esetben vétlen autósra – szögezte le a Jobbik képviselője.

A Jobbik-Konzervatívok javaslata, hogy az állam fizessen a vadgázolásokért, hiszen a vad az ő tulajdona. Az autósokat már így is számtalan módon adóztatják, elég, ha az üzemanyagba beépített adókra vagy a súlyadóra gondolunk.

(Címlapkép: Vadgázolás miatt egy másik személygépkocsival ütközött és megsérült autó az 5-ös főúton Dabasnál 2018. november 12-én. A balesetben hárman súlyosan megsérültek. MTI/Mihádák Zoltán)