A Jobbik-Konzervatívok azonnal eltörölné az ársapkákat

A Jobbik-Konzervatívok azonnal eltörölné az ársapkákat

Z. Kárpát Dániel szerint kijelenthető, hogy a kormány képtelen megfékezni a brutális inflációt sőt, a Fidesz által bevezetett ársapkák hosszú távon tovább rontanak a helyzeten.

Napirend előtti felszólalását a parlamentben Z. Kárpát Dániel a Jobbik alelnöke azzal kezdte, hogy a februári infláció még mindig 25,4 százalék volt, de abban reménykedett, hogy elindul lefelé.

Én lennék a legboldogabb, ha évvégére az egyszámjegyű inflációt elérnénk, de ha decemberben 9 százalékos lenne az infláció akkor az átalagban még mindig 17 százalék feletti inflációt fog jelenteni. Ami viszont brutális húsbavágó adat, az az élelmiszerdrágulás, még mindig kiemelkedő mértéke. 40 százalék feletti adatokkal találkozunk

- hívta fel a figyelmet a Jobbik országgyűlési képviselője, aki jelezte, ezzel együtt nem lát olyan nyugdíjjellegű kifizetést, illetve a kereseteknél olyan kategóriát, amely 40 százalékkal növekedett volna.

Z. Kárpát Dániel szerint kijelenthető, hogy a kormány képtelen megfékezni a brutális inflációt sőt, a Fidesz által bevezetett ársapkák hosszú távon tovább rontanak a helyzeten, még nagyobb terhet pakolva a magyar családokra és mint kiderült árúhiányhoz vezetnek, kiskereskedőket pedig adott esetbe tönkre teszik.

Éppen ezért a Jobbik-Konzervatívok közösség eltökélt abban, hogy az ársapkákat azonnal el kell törölni, a nélkülözőket pedig célzottan kell segíteni

- jelentette ki Z. Kárpát Dániel.

A jobbikos képviselő közölte, ezen közben a válságon az államkasszának mintegy 1500 milliárdos többlet adóbevétele van, aminek jórésze áfabevétel, de inkább az infláció eredményeképp, a magas árakat kénytelenek fizetni a családok, és a magasárak adótaralma is magasabb.

Ezt az inflációs extraprofitot pedig elteszi a kormány zsebre, elkölti más célokra, piramis építésekre, cicoma beruházásokra. Itt van közöttünk egy óriási filozófiai különbség. Önök elköltik ezeket a pénzeket, mi ezt a többlet adóbevételt egy az egyben visszacsatornáznánk az érintett családok számára és egy nemzeti élelmiszertámogatási program keretein belül igazságos módon, jellemzően egészséges hazai előállítású élelmiszerrel támogatnánk

- tette hozzá Z. Kárpát Dániel, aki szerint a magyar polgárok több mint fele az európai szegénységi küszöb alatt éli mindennapjait.

Válaszában Vitályos Eszter államtitkár szerint, az élelmiszerárak emelkedése nemcsak a magyar embereket érinti, hanem egész Európát, aminek előidézője szerinte az aszály, az orosz-ukrán háború, és az arra válaszul érkező EU-s szankciók. Szólt még a rezsicsökkentésről az árstopokról és a kamatstopokról amelyek szerinte hozzájárultak a munkahelyek megőrzéséhez is.

Címlap: Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő. Fotó MTI/ILLYés Tibor