A kínai védelmi miniszter szerint fejleszteni kell a kínai-orosz haditengerészeti együttműködést

A kínai védelmi miniszter szerint fejleszteni kell a kínai-orosz haditengerészeti együttműködést

Li Sang-fu szerint a két szomszédos ország együttműködése hozzájárulhat a stabilitás és a béke fenntartásához a régióban és a világban.

Szorosabbra fűzné a kínai-orosz haditengerészeti együttműködést a kínai védelmi miniszter - adta hírül hétfői közleményében a kínai nemzetvédelmi tárca.

Li Sang-fu az orosz haditengerészet főparancsnokával, Nyikolaj Jevmenov tengernaggyal folytatott tárgyalásán azt mondta:

továbbra is szükség van a kínai-orosz hadgyakorlatokra és a határvédelmi őrjáratokra, mert "a két szomszédos ország együttműködése hozzájárulhat a stabilitás és a béke fenntartásához a régióban és a világban egyaránt"

- idézte a közlemény a minisztert, amit az MTI szemlézett.

Nyikolaj Jevmenov a tárgyaláson reményét fejezte ki, hogy a két ország és hadseregeik közötti együttműködés is magasabb szintre léphet a jövőben.

Oroszország és Kína katonai együttműködése nem újkeletű, de a Wagner-zsoldoscsoport június végi zendülése óta ez volt a két ország közötti legjelentősebb, magas szintű védelmi egyeztetés, amelyről a nyilvánosságot tájékoztatták. A két hadsereg legutóbbi együttes fellépése júniusra nyúlik vissza, amikor a Japán-tenger és a Kelet-kínai-tenger felett tartottak légtérellenőrzést.

Az akciót Dél-Korea a saját légvédelmi azonosítási övezete megsértéseként értelmezte, és vadászgépeivel figyelmeztető lövéseket adott le; Moszkva azonban azt közölte, hogy az őrjáratozó gépek kizárólag semleges vizek felett repültek, tehát nem sértették meg Dél-Korea légterét.

(Címlapkép: Li Sang-fu kínai védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezet védelmi minisztereinek tanácskozásán Újdelhiben 2023. április 28-án. MTI/EPA/Haris Tjagi)