A kormánysajtó Amerikát okolja a Partizán sikeréért, miközben magyar adófizetők emelték a dobogóra

A kormánysajtó Amerikát okolja a Partizán sikeréért, miközben magyar adófizetők emelték a dobogóra

A civilek támogatása ugyan meg sem közelíti a Fideszhez közel álló sajtónak juttatott milliárdokat, nem sokkal később a NAV mégis közzétette azon közhasznú civil szervezetek listáját, amelyeknek a magyar adófizetők tavalyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlották.

Tengeren túli ösztöndíjprogram, amerikai kormányzati pénzek és Soros-féle NGO-k támogatása kíséri a magát rendszerkritikusnak nevező szélsőbaloldali aktivista, Gulyás Márton eddigi pályafutását – bosszankodott az állami hirdetésekkel kitömött kormánysajtó a Partizán csatornáról. A KESMA zászlóshajója szerint Gulyás Márton mágnesként vonzza a külföldi támogatásokat, az általa vezetett Partizán nevű YouTube-csatornát globalista NGO-k és amerikai kormányzati szervek is tömik pénzzel.

S bár még ezek az összegek sem közelítik meg a magyar állam által nyújtott milliárdokat, amelyet a számára úgynevezett baráti sajtónak nyújt, az olvasó csak kapkodja a fejét. Az alapítvány éves beszámolójában az olvasható, hogy

a Partizán tavaly megduplázta a bevételeit, 515,7 millió forintra tett szert. Ezen belül a pályázati bevételek nőttek a legnagyobb mértékben, hiszen 2021-ben 71 millió, míg 2022-ben már 248 millió forint bevételük volt ezen a címen, ez közel 3,5-szeres növekedés.

A kormánysajtó méltatlankodása után nem sokkal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azon közhasznú civil szervezetek listáját, amelyeknek a magyar adófizetők tavalyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlották. A lista elején többnyire egészségügyi vagy állatmentő egyesületeket vagy szervezeteket találunk, az első nyolc helyen kizárólag fővárosi bejegyzésűeket.

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány esetében 21 122 adózó rendelkezett a javukra, és a harmadik legtöbb pénzhez jutó civil szervezet lett az országban. Gulyás Mártonék külön hírlevélben köszönték meg a támogatóinak a felajánlásokat: „a 2023-as szja 1 százalék gyűjtési adatokat megismerve kijelenthetem: Magyarország legnagyobb közfinanszírozott médiuma a Partizán. Neked és a többi támogatónknak köszönhetően tudjuk elindítani a 2023/24-es évadunkat! Hihetetlenül büszkék vagyunk a közösségre, amely mellénk állt. 21 122 ember ajánlotta fel a Partizánnak adója 1 százalékát, ez ebben az évadban fedezni tudja a dologi kiadásaink 73 százalékát. Elképesztően jó érzés, hogy ilyen sokan hisztek a Partizánban.”

Címlapkép: Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi irányításának helyet adó épületen a főváros V. kerületében, a Széchenyi utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László