A KSH győzelmi jelentése szerint már bruttó 530 ezer forint felett volt a februári átlagbér

A KSH győzelmi jelentése szerint már bruttó 530 ezer forint felett volt a februári átlagbér

Trükkös: a KSH valamiért 2010-hez képest méri a bérek növekedését.

A KSH adatai szerint 2023 februárjában tovább folytatódott a keresetek emelkedése.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére a tisztított adatok szerint egy év alatt 14,8 százalékkal 531 200 forintra nőtt, a nettó bér pedig 15,2 százalékponttal emelkedve elérte a 353 200 forintot.

A szankciós infláció 2023 februárjában 19,6 százalékkal csökkentette a reálbéreket. A kormány célja, hogy letörje az árak emelkedését, év végére egy számjegyűre szorítsa le az inflációt - kommentálta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményben a KSH adatait.

A 24.hu cikkében megjegyzi: a bruttó mediánkereset 423 400 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 295 600 forintot ért el, vagyis a teljes állásban dolgozó magyarok fele ennél kevesebbet vitt haza februárban.

A kormány már 20 intézkedésről döntött, többek közt bevezette a kamatstopot és az élelmiszerárstopot. Ezen túlmutatóan pedig megkezdődött egy online árfigyelő rendszer létrehozása a túlárazás megakadályozása, az árverseny fokozása, így az infláció csökkentése érdekében. A kormány legújabb intézkedésével pedig a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket kötelezi heti akciók meghirdetésére 20 termékkör esetén - emlékeztetett a GFM.

(Címlapkép: Alfahír)