A lengyelek meglépték: megszavazták a Pegasus kémszoftver visszaéléseit vizsgáló bizottság felállítását

A lengyelek meglépték: megszavazták a Pegasus kémszoftver visszaéléseit vizsgáló bizottság felállítását

Egyhangúlag döntött az ügyről a törvényhozás Lengyelországban.

A lengyel parlament alsóháza szerdán egyhangúlag megszavazta vizsgálóbizottság felállítását, amely annak felderítésére hivatott, hogy történt-e visszaélés a Pegasus kémszoftver használatánál az előző kormány időszakában - adta hírül az MTI.

A 460 fős szejmben a képviselők közül 432-en szavaztak a testület létrehozása mellett, senki sem adott le ellenszavazatot, és tartózkodás sem volt

- számoltak be.

A most zöld utat kapó bizottság feladata, hogy megvizsgálja azoknak a Pegasus felhasználásával végzett operatív és nyomozói tevékenységeknek a jogszerűségét, melyek 2015 novemberétől kezdve nyolc éven át, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása idején zajlottak.

Hasonlóan egyébként az Orbán-kormány regnálása idején történtekhez Magyarországon az elmúlt években.

A vizsgálóbizottság azzal is foglalkozik majd, hogy mégis ki a felelős a Pegasus lengyelországi beszerzéséért.

A szejm elutasította a PiS módosító javaslatát, melynek értelmében a vizsgált időszakot kiterjesztették volna a jelenlegi kormánykoalíciót vezető, Donald Tusk elnökölte Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormányzásának 2007-2015 közötti időszakára is. Michal Wójcik, a javaslatot a PiS részéről előterjesztő képviselő azzal érvelt, hogy a PO-PSL kormányzása idején gyakrabban folyamodtak lehallgatáshoz, és ehhez a Pegasushoz hasonló szoftvert alkalmazták.

A tavaly októberi választások nyomán megalakult szejm korábban már két másik vizsgálóbizottságot hozott létre. Az egyik a 2020-as lengyelországi elnökválasztás előtt tett kormányzati lépéseket vizsgálja, amelyek kizárólagos levélszavazást készítettek elő az akkori koronavírus-járvány miatt.

A harmadik vizsgálóbizottság a lengyel konzulátusok által kiadott vízumokkal összefüggő szabálytalanságokkal foglalkozik. A lengyel ügyészség 268 vízumkérelem korrupciógyanús elbírálása miatt folytat eljárást. A jelenlegi kormánykoalíció szerint ez ügyben nagyobb mértékű botrány történt.

(Címlapkép: Donald Tusk, a PO párt elnöke beszél a lengyel parlamenti alsóház varsói üléstermében, miután miniszterelnökké választotta a törvényhozás 2023. december 11-én. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)