A libanoni kormány az izraeli háború kiterjedésének elkerülése érdekében tárgyal a Hezbollahhal

A libanoni kormány az izraeli háború kiterjedésének elkerülése érdekében tárgyal a Hezbollahhal

Információk szerint sem a libanoniak, de még a Hezbollah sem akar belekeveredni egy regionális háborúba.

A libanoni kormány közölése szerint tárgyalásokat folytat az Irán-barát Hezbollah mozgalommal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel, miután Bejrút déli külvárosában megölték kedden Száleh Arúrit, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom második legmagasabb rangú vezetőjét.

Az MTI azt írja, Abdalláh Buhabib megbízott libanoni külügyminiszter kedden késő este a BBC 4 brit közszolgálati tévécsatornának nyilatkozva elmondta: Meg akarják győzni az országban jelentős hatalommal bíró síita mozgalmat arról, hogy ne reagáljon a merényletre, mert bármilyen, jelentősebb erőszakos lépése az Izrael és a Hamász közötti háború kiszélesedéséhez vezethet.

"Nagyon aggódunk, a libanoniak nem akarnak belekeveredni, még a Hezbollah sem akar belekeveredni egy regionális háborúba"

- idézték a nyilatkozót.

A külügyminisztérium Nadzsib Mikáti ügyvezető kormányfő utasításai alapján megkezdte az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézendő panasz előkészítését az izraeli agresszió elítélésére - jelentette az állami hírügynökség.

A Hamász politikai irodájának helyettes vezetője, Száleh al-Arúri kedd este halt meg egy feltételezett dróncsapásban, amely a Hamász egyik irodáját érte Bejrút déli külvárosában.

A Hezbollahhal szövetséges és Irán által is támogatott Hamász szerint vele együtt hét ember halt meg, köztük a Hamász fegyveres szárnyának két vezetője. A terrorszervezet azonnal Izraelt tette felelőssé, bár Izrael egyelőre nem ismerte el a tett elkövetését, noha nem is tagadja. A Hezbollah kedden késő este közleményben fogadkozott, hogy "ez a bűncselekmény nem marad megtorlás nélkül".

A Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk a tervek szerint szerdán este beszédet mond.

Irán védelmi minisztere szerdán kijelentette, hogy Arúri meggyilkolásának biztosan lesznek következményei, és felelőssé tette az Egyesült Államokat a közel-keleti feszültség fokozódásáért. Elsősorban az amerikai politika a felelős - mondta Mohammad Reza Astiani a teheráni kabinet ülése előtt.

Teherán fő ellenségét, Izraelt hibáztatta magáért a bejrúti támadásért. "Az (izraeli) rezsim terrorgépezetének rosszindulatú külföldi tevékenysége valódi fenyegetés a békére és a biztonságra" - írta Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az X-en.

Az Iszlám Köztársaság korábban visszautasította azt a vádat, hogy felelős volna a síita milíciák által az amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban elkövetett támadásokért.

"Irán nem felelős a térségben élő egyének vagy csoportok tetteiért" - írta az ENSZ főtitkárának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levelében, amelyet az IRNA iráni állami hírügynökség ismertetett.

A történtekkel párhuzamosan az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) szerdán azt közölte, hogy aggódik az ország biztonsági helyzete miatt. "Mélységesen aggódunk az eszkaláció veszélye miatt" - mondta Kandice Ardiel, az UNIFIL helyettes szóvivője a dpa német hírügynökségnek. "Ennek pusztító következményei lehetnek az emberekre nézve a határ mindkét oldalán" - tette hozzá.

Az ENSZ-misszió minden felet tűzszünetre szólított fel, és önmérsékletet sürgetett.

(Címlapkép: Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője beszédet mond az ásúra ünnepe előtti napon a síita gyászhónap, a muharram idején Bejrútban 2016. október 11-én. MTI/EPA/Nabil Mounzer)