A magyarok 45 százaléka nem tud róla, hogy Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke

A magyarok 45 százaléka nem tud róla, hogy Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke

A kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése szerint csupán a válaszadók 55 százaléka van tisztában ezzel.

A kormányközeli Nézőpont Intézet elemzéséből derült ki többek között az, hogy a megkérdezettek 45 százalékának fogalma sincs arról, hogy jelenleg Novák Katalin a köztársasági elnök.

Csupán a válaszadók 55 százaléka volt tisztában az államfő személyével.

A Nézőpont felmérése az államfő első hivatali évének mérlegéről, pozíciójának szerepfelfogásáról, s választói megítéléséről készült; a fentiek fényében pedig felfedezhető némi tájékozottságbeli hiányosság.

Kiderült az is, hogy az államfő személyét ismerők körében 62 százalék elégedett Novák Katalin eddigi munkájával, mely meghaladja a kormánypártok népszerűségét is. Ugyanakkor "egy év alatt Magyarország első számú nagykövetévé lépett elő".

A válaszadók bő háromnegyede (76 százalék) úgy véli, a köztársasági elnöknek elsősorban Magyarország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia. Ez az elvárás átíveli a pártpolitikai törésvonalakat, hiszen a kormánypártiak (81 százalék) és az ellenzékiek (72 százalék) között is döntő többségben vannak azok, akik ezt fontosnak tartják az eredmény alapján.

Továbbá az is kiolvasható az adatokból, hogy az államfő személyét ismerők közel kétharmada (65 százalék) elégedett azzal, ahogyan Novák képviseli Magyarországot a nemzetközi diplomáciában. Ez jelentős javulásnak számít a novemberi megítéléséhez (57 százalék) képest.

Ismeretes, szerdán volt Novák Katalin hivatalba lépésének első évfordulója köztársasági elnökként. Az államfő azt mondta: szeretné, ha mindenki érezné, hogy minden magyar ember köztársasági elnökeként dolgozik, és ezt tervezi tenni a hátralévő négy évben is.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök Ferenc pápa látogatásán, a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd)