Medián: A magyarok leginkább maffiaállamnak, önkényuralomnak és diktatúrának neveznék az Orbán-rendszert

Medián: A magyarok leginkább maffiaállamnak, önkényuralomnak és diktatúrának neveznék az Orbán-rendszert

A Fidesz-szavazók kétharmada viszont úgy véli, hogy polgári demokráciában élünk, és a válaszadók negyede szerint „nemzeti együttműködés rendszerében” élünk.

A Medián kutatása szerint a megkérdezettek 34 százaléka a „maffiaállam”, 33 százaléka az „önkényuralom”, 30 százaléka pedig a „diktatúra” kifejezést tartja leginkább találónak az Orbán Viktor és a Fidesz által 2010 óta kiépített rendszerre – számolt be a hvg360.

A „nemzeti együttműködés rendszerét” 24 százalék, az „illiberális demokráciát” pedig 19 százalék használná az Orbán-rendszerre

Jellemző még, bár kisebbségbe szorult a „fasisztoid” jelző, amely 5 százalékot ért el. Egyértelműen nem népszerűek azok az önmeghatározások, melyekkel Orbán és a fideszesek illetik magukat.

Hihetetlennek tűnhet, de a Fidesz-szavazók kétharmada továbbra is úgy hiszi, hogy „polgári demokráciában” élünk. Igaz 6 százalékuk elismerte, hogy itt bizony maffiaállamról van szó. Fordított az arány az ellenzékieknél: 6 százalék véli úgy, az Orbánék által teremtett államforma polgári demokrácia, 57 százalékuk szerint maffiaállam.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság más szempontok szerint viszonylag egységesen vélekedik a kérdésben: sem az iskolai végzettség szerint sincsen nagy szórás.

(Címlapkép: Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Lázár János és Rogán Antal 2014. május 6-án. MTI Fotó: Beliczay László)