A Medián felmérése alapján alternatív valóságban vannak a Fidesz-szavazók

A Medián felmérése alapján alternatív valóságban vannak a Fidesz-szavazók

A többség szerint nem „Brüsszel”, a bevándorlók, vagy a háború miatt van gazdasági válság, hanem a korrupció és a rossz kormányzati döntések eredményeként.

A magyar lakosság elsöprő többsége, több mint négyötöde („nagyon” vagy „eléggé”) súlyosnak érzékeli a magyar gazdaságra nehezedő válságot, és csak elenyésző számban vannak olyanok, akik szerint egyáltalán nincs gazdasági válság. A HVG számára a Medián által február végén készített közvélemény-kutatás ugyanakkor jelentős eltérést mutat a biztos kormánypárti szavazók és az egyéb választók véleményei között a válság legfőbb okairól.

A felmérés során arra is választ kerestek az emberektől, hogy szerintük mik a válság legfőbb okai. A kutatók által felkínált válaszlehetőségek közül a belső okok kapták a legmagasabb pontszámot. A teljes szavazókorú népességben

- a korrupció 77 pontot ért el,

- ezt követte a gazdaságpolitika (63 százalék),

- a háború (60 százalék),

- a szankciók (57 százalék),

- a koronavírus (47 százalék),

- az időjárás (45 százalék)

- utolsó helyre futott be a bevándorlás (41 százalék).

A Fidesz-KDNP szavazóinál viszont

- első helyre a szankciók kerültek 77 százalékkal,

- ezt követi a háború (76 százalék),

- a bevándorlás (61 százalék),

- a korrupció (55 százalék),

- a koronavírus (53 százalék),

- az időjárás (51 százalék)

- a gazdaságpolitika (29 százalék).

A Medián felmérése szerint az lehet a magyarázata, hogy a pártszimpátiában megmutatkozó Fidesz-többség ellenére a kormánykritikus szempontok kerültek a lista élére, hogy ezeket még a kormánypárti szavazók egy része is a magáévá tette, a tavaly együtt indult ellenzéki pártok híveinek pedig elsöprő többsége egyértelműen ezekben találja meg a válság elsődleges kiváltó okait.

Címlapkép: Varga Judit igazságügyi miniszter és Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője Szombathelyen 2022. november 28-án. Fotó: MTI/Filep István