A Moszad vezetője azt ígérte, likvidálni fogják a Hamász-támadás minden végrehajtóját

A Moszad vezetője azt ígérte, likvidálni fogják a Hamász-támadás minden végrehajtóját

Az október 7-i terrortámadás minden résztvevője aláírta akkor saját halálos ítéletét – szögezte le David Barnea. A mostani helyzetet az 1973-as jóm-kipúri háborúhoz hasonlította.

Az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője kijelentette csütörtökön egy temetési beszédében, hogy Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadásának minden értelmi szerzőjét és végrehajtóját likvidálni fogja.

Ma is egy háború kellős közepén vagyunk. A Moszadnak ma is, akárcsak ötven évvel ezelőtt tette, el kell számoltatnia azokat a gyilkosokat, akik most október 7-én a Gázai övezetből megtámadták a dél-izraeli településeket, de a támadás kitervelőit és az irányító parancsnokokat is

– mondta David Barnea a Moszad egykori vezetőjének, Cvi Zamírnak a temetésén. Az október 7-i támadás minden résztvevője „aláírta akkor saját halálos ítéletét” – szögezte le.

Barnea arra utalt, hogy miután arab terroristák egy csoportja az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportolót, a Moszad utána tíz év alatt sorban egymás után likvidálta az elkövetőket. Az 1972-es támadás is növelte azt a feszültséget Izrael és az arab országok között, amelynek hatására aztán 1973-ban kitört a három hétig tartó jóm-kipúri háború.

A 98 évesen elhunyt Cví Zamír 1968-tól 1974-ig állt a Moszad élén, azaz a jóm-kipúr háború idején is. Az ő irányításával ölték meg a merényletben érintett terroristákat.

(Címlapkép: Wikimedia)