A multisimogató Orbán-kormány tiltakozása ellenére megszavazták a globális minimumadót

A multisimogató Orbán-kormány tiltakozása ellenére megszavazták a globális minimumadót

Emlékezetes, a 27 EU-tagállam közül csak Magyarország nem fogadta el a világszintű adókulcs bevezetését a multicégekkel szemben. Most megegyezésre jutottak az Európai Unió Tanácsával, de van egy csavar a történetben...

Bár korábban az EU-tagállamok közül egyedül csak a magyar kormány blokkolta a globális, 15 százalékos minimumadó elfogadását, most úgy néz ki, sikerült megegyezésre jutni a többi 26 tagállammal – számolt be a Világgazdaság.

A globális minimumadó lényege, hogy létrejöjjön egy egységes, világszintű 15 százalékos adókulcs, ami a multinacionális cégeket sújtaná. Az OECD 137 országa állapodott meg arról, hogy 2022 végéig minden ország a saját adószabályaiba is beiktatja a változást.

Érdekes módon valamiért az Orbán Viktor vezette kormány harciasan tiltakozott a tervezet ellen. Mint a lap írja, most pedig megegyezés történt, de nem akármilyen.

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, vagyis minden a régiben maradhat, nem módosulnának a nagy cégeket érintő hazai adókulcsok.

Magyarul úgy szavazhatják meg Orbánék a 15 százalékos, globális minimumadót, hogy a jelenleg hazánkban érvényben lévő társasági adó kulcsa mégiscsak 9 százalék maradhat...

Unortodox gazdaságpolitika, unortodox matematika....

(Címlapkép: Alfahír grafika)