A NATO leegyszerűsítette Ukrajna csatlakozási folyamatát az ukrán külügyminiszter szerint

A NATO leegyszerűsítette Ukrajna csatlakozási folyamatát az ukrán külügyminiszter szerint

A közelgő NATO-csúcstalálkozón a fő témák egyike lesz a háborúban álló ország lehetséges tagsága is a védelmi szövetségben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn azt közölte, a NATO úgy döntött, hogy nem teszi kötelezővé Ukrajnának az úgynevezett csatlakozási akcióterv (MAP) követését.

"Intenzív tárgyalásokat követően a NATO-szövetségesek úgy döntöttek, hogy nem teszik kötelezővé Kijev számára a MAP követését. Üdvözöljük ezt a régóta várt döntést, amely lerövidíti a NATO-tagsághoz vezető utat Ukrajna számára"

- adott hangot véleményének az ukrán külügyi tárca vezetője a Twitter-oldalán.

Ezzel kapcsolatban az MTI emlékeztet, hogy a NATO július 11-12. között a litvániai Vilniusban tartja csúcstalálkozóját, ahol Ukrajna tagsága is majd téma lesz. Joe Biden amerikai elnök szerint azonban Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és az orosz-ukrán háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna ebben a kérdésben. Az amerikai elnök erről Európába utazása előtt beszélt még egy vasárnapi televíziós interjúban. A napokban viszont Törökország kiállt Ukrajna katonai szövetséghez történő felvétele mellett, az ukrán elnökkel találkozó Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint ugyanis az ország megérdemli NATO-tagságot.

Maga a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg pár napja a vilniusi csúcs kapcsán arról beszélt, a tagállamok megerősítik szándékukat, hogy közelebb hozzák Ukrajnát a szövetséghez.

Ismeretes, Volodimir Zelenszkij még múlt szeptemberben jelentette be, hogy hivatalosan kérelmezi Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozását. Az ukrán elnök akkor azzal érvelt, hogy "de facto" már végigjárták a NATO-ba vezető utat, továbbá Finnország és Svédország is tagsági akcióterv nélkül kezdte el a csatlakozási folyamatot az észak-atlanti szövetséghez.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség védelmi minisztereinek találkozóját megelőzően Brüsszelben 2023. június 14-én. MTI/EPA/Olivier Matthys)