A NATO-csúcs után Orbán Floridában találkozik Trumppal

A NATO-csúcs után Orbán Floridában találkozik Trumppal

A Bloomberg szerint a magyar miniszterelnök floridai útja erősíti azokat az aggodalmakat, miszerint ő közvetít Trump és Putyin között.

Orbán Viktor kormányfő a NATO-csúcs után Floridában találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel – adta hírül a Bloomberg. A találkozó időpontja azért érdekes, hiszen néhány napja a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalt.

A hírügynökség cikke szerint

Orbán floridai útja erősíti azokat az aggodalmakat, miszerint ő közvetít Trump és Putyin között.

A Bloomberg azonban egy neve elhallgatását kérő, a látogatás részleteit ismerő forrásra hivatkozva arról ír, hogy a látogatás mindössze informális találkozó.

Trump valójában nem kérte meg Orbánt arra, hogy segítsen bármilyen orosz-ukrán békeegyezmény tető alá hozásában.

A csütörtöki találkozó hírét sem Trump, sem Orbán környezetéből nem kommentálták - tették hozzá.

Mint ismert, a republikánus elnökjelölt többször hangoztatta, megválasztása esetén véget akar vetni a háborúnak, és kiszabadítaná az Oroszországban raboskodó amerikai állampolgárokat.

Orbán eddigi menetrendje: múlt héten Kijev és Moszkva, hétfőn Peking, aztán Washington

Ahogyan arról beszámoltunk, a magyar kormányfő hétfő hajnalban Pekingbe utazott, hogy Hszi Csin-pinggel tárgyaljon. Onnan egyenesen Washinton felé vette az irányt, hogy a NATO-csúcsra menjen. Orbán első állomása múlt héten Kijev volt, utána pedig Moszkvába utazott Putyinhoz.

(Címlapkép: Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a volt amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)