A NATO-főtitkár február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját

A NATO-főtitkár február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját

Még egy jó hónap kelleni fog a fideszes többségű hazai törvényhozás számára ahhoz, hogy elfogadja a svédek csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy Magyarország február végén ratifikálja Svédország NATO-tagságát - ezt maga a főtitkár nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak pénteken.

Stoltenberg - aki Milojko Spajic montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélést a katonai szövetség brüsszeli székházában - kérdésre válaszolva kiemelte:

arra számít, hogy a magyar parlament ratifikálja majd Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, amint február végén ismét ülésezni kezd.

Kijelentette: Svédország belépése a NATO-ba az egész szövetséget erősebbé teszi. A főtitkár emellett Recep Tayyip Erdogan török elnöknek megköszönte, hogy aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt, majd hangsúlyozta: "várom a ratifikálást Magyarország részéről, amint a parlament újra összeül".

Ahogy az ismert, Svédország - Finnországgal együtt - már közel két évvel ezelőtt, 2022 májusában, Oroszország Ukrajna elleni háborújának megkezdését követően kérte felvételét a NATO-ba.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. november 27-én. MTI/EPA/Olivier Matthys)