A palesztin állam elismerése Európa geopolitikai érdeke a spanyol kormányfő szerint

A palesztin állam elismerése Európa geopolitikai érdeke a spanyol kormányfő szerint

Madrid kész megtenni ezt a lépést, szögezte le Pedro Sánchez.

Az önálló palesztin állam elismerését sürgette szerdán Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki szerint ez a diplomáciai lépés egész Európa geopolitikai érdeke - adta hírül az MTI.

"A nemzetközi közösség nem tud segítséget nyújtani a gázainak, ha el sem ismeri a létezését"

- érvelt a 2018 óta hivatalában lévő kormányfő a parlamentben elmondott beszédében, melyben kiemelte:

Madrid ezt kész megtenni.

Jóllehet Sánchez nem említett pontos dátumot, múlt heti közel-keleti körútján - mely során Jordániába, Szaúd-Arábiába és Katarba látogatott - még azt mondta, erre június végén sor kerülhet.

A gázai háború októberi kitörése óta a kormányfő többször hangoztatta a palesztin állam elismerésének fontosságát, március végén pedig egy közleményt is kiadott - Leo Varadkar ír, Robert Abela máltai és Robert Golob szlovén kollégáival közösen -, melyben leszögezte: kész elismerni a palesztin államot, ez a lépés ugyanis szerinte segítené a palesztin-izraeli konfliktus lezárását.

Az elkövetkezendő napokban Sánchez találkozik a többi között Jonas Störe norvég és Luís Montenegro portugál miniszterelnökkel, Pilar Alegría spanyol kormányszóvivő szerint pedig a megbeszéléseken igyekszik majd a palesztin állammal kapcsolatos álláspontjáról meggyőzni partnereit is.

Sánchez a háború kezdete óta többször bírálta Izraelt, legutóbb pedig azt vetette az izraeli kormány szemére, hogy "teljes mértékben aránytalan" választ ad a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet október elején Izrael ellen elkövetett támadására. Bírálatában Sánchez kiemelte, szerinte

az izraeli hadsereg műveletei nem pusztán a közel-keleti régiót destabilizálják, de súlyos következményei lesznek az egész világ számára.

(Címlapkép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2024. március 22-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet)