A palesztin külügyminiszter szerint teljes tűzszünet kell a segélyszállításhoz Gázába

A palesztin külügyminiszter szerint teljes tűzszünet kell a segélyszállításhoz Gázába

Izrael szándéka minden élhető hely elpusztítása a Gázai övezetben - véli Rijád al-Malik.

Gázának nem csupán humanitárius tűzszünetre, hanem teljes körű tűzszünetre van szüksége ahhoz, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak a területre - jelentette ki Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter Hágában csütörtökön.

Maliki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tisztségviselőivel folytatott megbeszélését követően elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, mely szerint a segélyszállítmányok szállításának idejére humanitárius tűzszünetet rendelnének el a Gázai övezet egyes területeire, és kijelentette:

Izraelnek a terület egészére kiterjedő tűzszünetet kell hirdetnie.

Szavai szerint csak a teljes szűzszünet biztosíthatja a sürgősen szükséges humanitárius segélyek bejuttatását, valamint a víz- és áramellátás visszaállítását az övezetben. A teljes tűzszünet "létfontosságú" a humanitárius segélyek szétosztásához - húzta alá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság külügyminisztere kijelentette: a jelenleg folyó izraeli erőszak más mint a korábbiak voltak. Ez a "bosszúhadjárat" a Gázai övezetben, célja annak teljes megsemmisítése - jelentette ki. Hangsúlyozta továbbá:

a háborúnak nincs valódi katonai célja, Izrael szándéka szerinte minden élhető hely elpusztítása Gázában.

Ezt a háborút nem katonai tervek irányítják, nincsenek normák, a támadások minden nemzetközi háborús szabályt megsértenek - közölte.

"Először véget kell vetnünk ennek az egyoldalú agressziónak, majd tűzszünetet kell követelnünk" - fogalmazott Maliki, majd hozzátette, a gázai helyzet annyira veszélyes, hogy szükség van az ICC azonnali beavatkozására.

Maliki végezetül arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy kényszerítsék Izraelt a teljes tűzszünet elfogadására a humanitárius segélyek Gázába szállítása érdekében.

Mint ismert, az izraeli-palesztin konfliktus kiújulásának előzménye, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én többfrontos, meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint hétezer ember halt meg a Gázában, a sebesültek száma pedig 18 500-hoz közelít. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is. Szerda este az izraeli hadsereg egyik elitegysége harckocsikkal szárazföldi rajtaütést hajtott végre a Gázai övezet északi részén, előkészítendő az övezetet uraló Hamász elleni katonai fellépés következő szakaszát.

(Címlapkép: Járőröző izraeli katona Dél-Izraelben, a Gázai övezet határtérségében 2023. október 26-án. MTI/EPA/Abir Szultan)