A román miniszterelnök megerősítette: távozik a kormány éléről

A román miniszterelnök megerősítette: távozik a kormány éléről

Nicolae Ciucă ma megerősítette, hogy pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről.

Nicolae Ciucă román miniszterelnök megerősítette, hogy pénteken benyújtja lemondását kormányfői tisztségéről az eredeti ütemtervnek megfelelően - adta hírül szerdán az MTI.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalapításának 148. évfordulója alkalmából az Arges megyei Stefanesti városában megrendezett ünnepségre érkező politikust újságírók kérdezték arról, hogy a Romániában elinduló pedagógussztrájk miatt felfüggesztett kormányalakítási tárgyalások közepette csúszik-e a kormányfőcsere is, amelyről a nagykoalíció létrehozásakor állapodott meg a PNL a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

A posztjáról távozni készülő Ciucă azt mondta, hogy a leszögezett ütemterv szerint visszaadja megbízatását. Arra a kérdésre pedig, hogy tagja marad-e a Marcel Ciolacu PSD-elnök vezetésével alakítandó új kormánynak, a PNL elnöke azt mondta, miután a pénteki nap lejár, hétfőig ezt is eldönti majd.

Az oktatási érdekképviseletek szerint Romániában mintegy 150 ezer pedagógus és az iskolai kisegítő személyzet 60-70 ezer tagja szüntette be meghatározatlan időre a munkát hétfőn, miután nem tudtak megegyezni a kormánnyal a több mint 300 ezer embert foglalkoztató ágazat számára követelt béremelésekről.

(Címlapkép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök 2023. március 23-án. MTI/EPA/Dumitru Doru)