A szlovén és a német külügyminiszter az önálló palesztin állam létrehozását és az EU bővítését sürgeti

A szlovén és a német külügyminiszter az önálló palesztin állam létrehozását és az EU bővítését sürgeti

Tanja Fajon és Annalena Baerbock Bosznia-Hercegovinába tervez látogatni, és olyan javaslaton dolgoznak, amely új szavazási módszerekkel gyorsítaná fel a bővítési folyamatot.

Tanja Fajon külügyminiszter és német hivatali kollégája, Annalena Baerbock az Európai Unió bővítésének szükségességét hangsúlyozta kedden Ljubljanában, a közel-keleti helyzettel kapcsolatban pedig a kétállami megoldást sürgette, azaz Izrael állam mellett egy palesztin állam megalakítását - írja az MTI

Fajon a közös sajtótájékoztatón elmondta: Szlovénia következetesen a tartós humanitárius béke megteremtése mellett áll ki a Közel-Keleten. Hozzátette, német kollégájával egyetértettek abban, hogy a kétállami megoldáshoz elengedhetetlen az arab országok támogatása.

"Nem fogadjuk el a Gázai övezet lakóinak erőszakos kitelepítését, sem a Gázai övezet és Ciszjordánia helyzetének külön megoldását, valamint a Gázai övezet területének csökkenését"

- vázolta fel Szlovénia álláspontját Fajon.

Elítélte az izraeli hatóságokat az erőszak fokozásáért Ciszjordániában, valamint a zsidó telepek további bővítésének bejelentéséért, amik szerinte nem járulnak hozzá sem a békéhez, sem a Hamász megsemmisítéséhez.

Baerbock szerint a közel-keleti konfliktusban az egyik fél szenvedése akkor érhet véget, ha a másik fél szenvedése is véget ér. Izraelnek joga van megvédeni magát, de kulcsfontosságú, hogyan lép át egy új szakaszba - húzta alá.

Szavai szerint Izraelnek humanitárius felelőssége van abban, hogy a civilek ne szenvedjenek. "Azért dolgozunk együtt egy új tűzszünetért, hogy megvédjük az embereket" - emelte ki.

Fajonhoz hasonlóan Baerbock is a kétállami megoldás mellett érvelt.

"Az izraeliek csak akkor élhetnek biztonságban, ha a palesztinok is biztonságban élnek, és fordítva"

- hangsúlyozta a német miniszter, megjegyezve, hogy nem lesz könnyű dolga az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelynek 2024-ben és 2025-ben Szlovénia is állandó tagjává válik.

A két politikus az EU bővítésének szükségességét is sürgette.

Baerbock szerint az EU-nak fel kell készülnie egy olyan jövőre, amelyben több mint 30 taggal rendelkezik majd. "Ez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk a bővítésre, de nemcsak úgy, hogy új székeket teszünk az asztalhoz, hanem hogy elfogadunk bizonyos változásokat" - jelezte. A bővítés és az uniós reformok ugyanannak az éremnek a két oldala, így lesz Európa jövője biztonságban - fogalmazott.

A szlovén diplomácia vezetője felszólította az EU-t, hogy ne feledkezzen meg a nyugat-balkáni országokról, amelyek Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújával összefüggésben most még fontosabbá váltak. Fajon jelezte: ő és a német miniszter jövőre közös látogatást tervez Bosznia-Hercegovinába, és

olyan javaslaton dolgoznak, amely új szavazási módszerekkel gyorsítaná fel az uniós bővítési folyamatot.

(Címlapkép: Izraeli harckocsizók a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. december 5-én. MTI/EPA/Atef Szafadi)