A TikTok korlátozását célzó lépésekről is tárgyalt Joe Biden és Hszi Csin-ping

A TikTok korlátozását célzó lépésekről is tárgyalt Joe Biden és Hszi Csin-ping

Idén először beszélt egymással az amerikai és a kínai elnök.

Több amerikai kormánytag pekingi utazásáról, valamint alacsonyabb szintű amerikai-kínai egyeztetésekről is megállapodott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök idei első telefonos megbeszélésén.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető egyetértett országaik közötti kommunikációs csatornák nyitva tartásában a magas szintű diplomácia és munkacsoportok révén.

Ennek részeként Jannet Yellen pénzügyminiszter, valamint Antony Blinken külügyminiszter is Kínába látogat

- áll a közleményben.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Joe Biden a két ország közötti vitás kérdéseket érintve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is megteszi a szükséges lépéseket a fejlett amerikai technológia védelmében, annak megakadályozására, hogy azokat az amerikai nemzetbiztonság gyengítésére használják fel.

A lezajlott megbeszélésen a TikTok korlátozására irányuló amerikai törvényhozási lépések is szóba kerültek.

Joe Biden aggályait hangoztatta az orosz védelmi ipar számára nyújtott kínai támogatás, valamint annak európai és transzatlanti biztonságra gyakorolt hatásai miatt.

Az MTI felidézte azt is, hogy az amerikai és a kínai elnök legutóbb tavaly novemberben személyesen tárgyalt Kaliforniában.

(Címlapkép: A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Joe Biden amerikai elnök elköszön Hszi Csin-ping kínai elnöktől a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én. MTI/EPA/Hszinhua)