A tranzitot kivéve Bulgária átmenetileg megtiltja az ukrán gabona behozatalát

A tranzitot kivéve Bulgária átmenetileg megtiltja az ukrán gabona behozatalát

"Bulgária szolidáris marad Ukrajnával, de a bolgár termelők csődje semmit sem segít" - mondta Galab Donev ügyvivő.

Bulgária átmeneti tilalmat rendel el az Ukrajnából származó gabonafélék importjára, a tranzitot kivéve - közölte a BNR bolgár közszolgálati rádió Galab Donev ügyvivő miniszterelnököt idézve a honlapján szerdán.

"Az elmúlt egy év során jelentős mennyiségű élelmiszer maradt az országban, és ez megzavarta az ellátási láncokat. Kénytelenek vagyunk bevezetni ezt az intézkedést, mert az európai hatóságok még mindig keresik a lehetséges megoldást" - közölte Donev. A kormány még szerdán megvitatja és elrendeli az intézkedést - mondta.

"Bulgária szolidáris marad Ukrajnával, de a bolgár termelők csődje semmit sem segít"

- magyarázta az MTI tudósítása szerint.

A bolgár gazdák március végén háromnapos tiltakozó akciót tartottak az országba beszállított ukrán gabona miatt. A tiltakozások résztvevői az ukrajnai gabona - mindenekelőtt a búza és a napraforgó - behozatalának leállítását követelték, mert véleményük szerint az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát.

Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabonaimport miatt már Lengyelország, Szlovákia és Magyarország is ideiglenes behozatali tilalmat rendelt el.

Mint nemrég megírtuk, a lengyel és a magyar döntés után a napokban Szlovákia is leállította az ukrán gabona importját.

Az pedig mai hír, hogy a magyar kormány a gabona mellett szinte minden más ukrán élelmiszer behozatalát, így az Ukrajnából származó hús és gabonaféle, tojás, méz, bor, zöldség, olajosmag, növényolaj, illetve kenyérféle behozatalát is megtiltotta a kormány június 30-ig. Kivételt képez ez alól, ha azt csak átszállítják az országon és „a behozatal napjától számított hetedik nap végéig elhagyja Magyarország területét”.

(Címlapkép: A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)