A választási törvény újabb módosítását tervezi a Fidesz

A választási törvény újabb módosítását tervezi a Fidesz

A politikai pártok csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Kósa Lajos a kormánypárt alelnöke a Madinernek megerősítette, hogy májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz. Az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban.

A módosítás alapján, ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni, akkor csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma. A „baloldal” nem pártként bejegyzett, ám politikai pozíciókra pályázó jelölteket támogató szervezeteken keresztül jelentős külföldi támogatást fogadott be a kampányokba

- tette hozzá Kósa Lajos.

Az Alfahír is beszámolt korábban egy olyan titkosszolgálati jelentésről amely alapján állítólag 4 milliárd forint támogatást kapott külföldről a tavalyi választások előtt Márki-Zay Péter mozgalma, illetve egy kormánykritikus portál kiadója. A Gazdasági Bizottság mai ülésén is ez volt az egyik napirend, de az ÁSZ elnöke bizonyítékokkal nem állt elő, csak gyanúsítgatással.

Címlapkép: Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt