A WHO ki akarja üríteni a "halál övezetének" nevezett es-Sifa kórházat

A WHO ki akarja üríteni a "halál övezetének" nevezett es-Sifa kórházat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kórházban a helyzet "kétségbeejtő" a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt.

"A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására - derült ki a szervezet közleményéből, amit az MTI szemlézett.

Az es-Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja, "a halál zónájává" vált - közölte a WHO, amely evakuálásra szólított fel, mivel az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit az ostromlott területen.

Az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket. A hadsereg cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet bejelentette, hogy egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik pedig megsebesült az es-Sifából 137 embert evakuáló konvoj elleni támadásban. Az MSF nem pontosította a lövések forrását.

A WHO kijelentette: a kórházban a helyzet "kétségbeejtő" a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt.

A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg.

A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.

Az izraeli hadsereg szerint a kórházban - ahol szerda reggel razziát tartott - egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamista mozgalom ezt tagadta.

(Címlapkép: x.com)