A WHO vezetője elítélte a Gázai övezeti Hán-Júnisz kórházat ért izraeli támadást

A WHO vezetője elítélte a Gázai övezeti Hán-Júnisz kórházat ért izraeli támadást

Az al-Amal kórházban 14 ezer embert ápoltak a támadás előtt, azóta sokan közülük elhagyták az intézményt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője "kíméletlenséggel" vádolta meg kedden este az izraeli hadsereget a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz város egyik kórházát érő támadásai miatt a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt írta az X-en, hogy a palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat szerint a támadásokban legkevesebb öt civil meghalt, köztük egy ötnapos csecsemő.

Az al-Amal kórházban 14 ezer embert ápoltak a támadás előtt, azóta sokan közülük elhagyták az intézményt.

"A Gázai övezeti egészségügyi rendszer már a kórházat érő kíméletlen támadások előtt is romokban hevert, az intézmények és a segélyszervezetek dolgozóit a háború folyamatosan akadályozza a munkájukban, életek mentésében. Csatlakozom az azonnali tűzszünetre vonatkozó nemzetközi felhívásokhoz"

- közölte Tedrosz.

A WHO vezetője ezenkívül azonnali intézkedéseket sürgetett, "amelyek biztosítják az élelem, az ivóvíz, az orvosi felszerelések és más létszükségleti cikkek gyors és akadálytalan beszállítását az övezetbe azon milliónyi lakos számára, aki a higiénia hiánya, az éhínség és a betegségek terjedése miatt kimondhatatlanul rossz körülmények között él ott.

A Gázai övezetben élők még mindig csak a töredékét kapják meg annak a segélynek, amelyhez a háború előtt rendszeresen hozzájutottak. Minden erőfeszítést meg kell tenni az egészségügyi létesítmények, a személyzet és a betegek védelme érdekében"

- írta.

(Címlapkép: Izraeli légicsapásban találatot kapott kórtermet néz egy palesztin orvos a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz város Nászer Kórházában 2023. december 17-én. MTI/EPA/Haiszam Imad)