A baloldal és Szent István Intelmei

Idiotizmus Szent István királyunk Intelmeivel mindenféle történelmi tudás nélkül dobálózni.

A szétaprózódott, egyre inkább marginalitásba szoruló baloldal érezhetően kezd visszajönni a nyári szünetről. Miből látszik ez? A demens szellemi proletariátus ismét bele-belemar minden keze ügyébe akadó értékbe, és ha foga nem viszi, hát megpróbál velük bunkósbotként hadonászni.
 
Most épp Szent István, Imre herceghez intézett Intelmeit sikerült sokadjára megtalálniuk, mint a fránya magyar önérzet letörésének eszközét, és abból is a már unalomig idézett „A vendégek befogadásáról és gyámolításáról” szóló passzust. Vagyis, annak csupán egy részét. Mindenféle kontextus nélkül.
 
Hallottuk ezt már a cigányságra, vagy a zsidóságra vonatkozóan pufogtatni, most épp a bevándorlókba törlik a valóban megszívlelendő sorokat. Mert kétség sem fér hozzá, a mai világban is van jogalapja nagy királyunk bölcs szavainak, de természetesen nem abban a tufa értelmezésben, ahogy a bal térfélen elképzelik.

Mondatról mondatra

Kicsit játsszunk egy olyan szerepjátékot, amiben megnézzük, miért is nem szereti idézgetni a baloldal a gondolatsor többi részét. Avagy, mit élhet át egy elkötelezett, balliberális ötletgyáros, amikor pont az Intelmeket kell szembefordítania azokkal a magyarokkal, akik ma is őrzik államalapítónk szellemiségét:
 
„A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén.” – Királyi méltóság!? Pfejj, azt a mocskos, reakciós mindenségit! Hát, mi ez az elaggott, retrográd valami? Ezt mi ugyan nem tűzhetjük így a zászlónkra…
 
„Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról.” – Római birodalom? Mindig is nyilvánvaló volt, hogy ez a fickó fasisztákat dicsőített, de hogy ilyen nyíltan? Borzalom! Az pedig milyen kirekesztő már, hogy csak a nemeseket és a bölcseket tartja érdemesnek a külföldről való áradásra!? Hát hol itt a szabadság, egyenlőség, testvériség? Az ilyen szegregáló, elitista dogmatika nyilván megfelel a migránsokból képességeik alapján mazsolázgató németeknek – az természetesen más, hisz ők már szembenéztek a náci múlt bűneivel – de hát ide, az elmaradott ó-Balkán, újnyilas disznói elé nem szórhatunk ilyen gyöngyöt! Még a végén ők is felmagasztaltatnak és dicsőségessé lesznek! Nem, hisz itt az analfabéta Dzsamalt, meg a minden képzettség nélküli Juszufot kell itt tartani valahogy, nehogy elkódorogjanak nyugatra. Akarom mondani, őket kell befogadni. (Kicsit rozsdás a duplagondolom, na…)
 
„Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá.” – He?
 
"Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti.” – Hú, ez a fegyvert hoznak duma, ez most nagyon nem jó! A fasiszták már így is elterjesztették azt a csúnya, és nyilvánvalóan képtelen rémhírt, hogy a szegény bevándorlók között akár az Iszlám Állam terroristái is megbújhatnak. Nem, ezt inkább hagyjuk. Különben is, milyen udvarról van szó? Jaj, csak nem a déli határ tanyáira gondol ez? Hát, arról meg az a Toroczkai híresztelt valamit… Ez az idegenellenes kiszólás meg, itt a végén, hát ennek még antiszemita felhangja is lehet, ha nagyon úgy akarjuk érteni (megjegyzendő: a jövőben, más téma kapcsán, úgy fogjuk akarni!), szóval ez semmiképp sem lesz jó.
 
„Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő". – Ez az, bingó, megvan a főnyeremény! Ha lefejtjük róla ezt a sok, értelmetlen/érthetetlen, reakciós, meg burzsoá sallangot, akkor mintha csak a Kovács Laci mondta volna! Majdnem olyan jó, mint a „Merjünk kicsik lenni!” volt. Sőt, ez még egy plakáton is jól mutatna, hmm…
 
„Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod.” – Totál elkalandoztam, olyan frappáns volt az az előző mondat…
 
„Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák.” – Uhh, micsoda visszaesés, ez még rosszabb, mint az eleje… Hát milyen imperialista diktátor volt már ez az I. István (legalább akkora, mint V. László)? És ezt tanítják az iskolában? Hjaj, ezért tart itt ez a maradi ország… Na, sebaj, az a gyenge és esendő duma jó lesz, tolhatjuk is a kommunikációs osztálynak.

Irónia, kikapcs

Komolyabbra fordítva a szót, a baloldal az Intelmekben ismét egy rövid lejáratú csodafegyvert látszik megtalálni, és már arra is ezt idézgeti, ha a hentesnél csak 15 deka lett a parizer, és nem 20. Végső kétségbeesésében arra játszik, hogy a nép – mely Szent István-i értelemben véve mindig is befogadó volt, tehát szívesen látta, sőt keblére ölelte a világ bármely lakóját, aki nemes jellemével, és/vagy bölcsességével e haza üdvét akarta szolgálni – az általa nemigen forgatott szavak hatására majd elborzad saját magától.
 
Elborzad, és hamis bűntudattal telve sarkig tárja az ország ajtaját, s vele együtt saját lelkét, nem csak az építők, de a rombolók előtt is, és majd zaklatottan, de a szégyen által alázatossá téve, szó nélkül nézi, hogy lesz országunk Európa szemétlerakója után immár migránslerakat is (persze, csak miután a németek kiválogatták maguknak a nemes és bölcs példányokat, a többit pedig visszaküldik az egyetlen keleti, uniós országba, aki volt olyan hülye, hogy regisztrálja őket, vagyis hozzánk).
 
És természetesen majd azokra húzza az x-et ’18-ban, akik ráébresztették, milyen rosszul is gondolkodott ő, amikor védeni próbálta azt, ami az övé (sajnos csak szíve mélyén, mert a kormány minden más lehetőséget ellehetetlenít, maga pedig nem cselekszik).
 
Olcsó trükk, nem is fog bejönni.
 
T. T.