A betelepített szerbek a 200 éves templomot használják WC-nek

A bácsordasi állapotokról a delhir.info számolt be, a tudósításukból kiderül, hogy az elhagyatott templomban már a bejáratnál emberi ürülékbe botolhat a figyelmetlen látogató, de oszlásnak indult macskatetemet is találhatunk ott, ahol egykor Isten igéjét hallgatták a városka lakói.

A galambok mocska is centiméternyi vastagságban fedi a padlót, de az eldobált üvegekből és a tűzrakásra utaló nyomokból az is nyilvánvalóvá válik, hogy a helyiek itt még iszogatni is szoktak. A bejárás végén a szerbek egy újabb ajándékával találják magukat szembe a templomba betérők, ugyanis az oltárkép helyére egy fekete sellőt ábrázoló képet festettek.

Ahogy mondtuk, ez a vandalizmus önmagában is elkeserítő, de ha a motivációt is figyelembe vesszük, akkor még inkább összeszorul a magyarok gyomra.

A kiváltó okért nem is kell a templomtól túlságosan eltávolodnunk.

Az egyébként Bácsordas közepén található templom kertjében ugyanis egy magányos partizán sírja állít örök mementót Tito hagyatékának; és ahogy az illik is egy ilyen emlékmű esetén, a fejfán ott éktelenkedik a vörös csillag.

A falu a II. világháború lezárása után néptelenedett el, amikor a Tito partizánjai meggyilkolták, vagy elüldözték az itt élő németek és magyarok többségét, és a szabadrablás után szerb családok költöztek be az üresen maradt házakba.

Manapság Bácsordas egy tisztán szerb falu, ami viszont megbékélni nem tudott a múltjával, és a lopott jelene által okozott frusztráció a település templomának megbecstelenítésében csúcsosodik ki.

Szomorú ez a történet, de pontos látleletet ad a jelenlegi délvidéki helyzetről, a csökkenő számú őslakosokról és az egyre nagyobb méretű közösségről, a betelepített, jövevény szerbekről.