A Budai várban a Fidesz leginkább az angolszász szőnyegbombázások hagyományait követi

A Jobbik szerint az építettet örökségünket szándékosan hagyják lepusztulni.

 

Szaniszló szerint az épített örökségünket szándékosan hagyják lepusztulni, hogy azt később el lehessen bontani haszonszerzés céljából. Ez lehet a sorsa a II. kerület Lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek, az V. kerületi volt MTV-székháznak vagy VI. kerületi Balettintézetnek. A politikus szerint a kormány, óráról órára változtatja a kulturális örökségvédelmi jogszabályokat, jelenleg is a Parlament előtt vannak az új módosítási javaslataik, melyek akár azt is lehetővé tehetik bizonyos esetekben, hogy a műemlékeket el lehessen bontani, ha az üzleti érdek azt kívánja. A bontás alternatívája a totális funkcióváltás, például Andy Vajna a Vajdahunyad várban működő Mezőgazdasági Múzeum helyén sajtóhírek szerint egy új kaszinót szeretne nyitni. A Radetzky-laktanya területe pedig egy modern irodaházat fogadott volna be.

Hegedűs arra hívta a fel a figyelmet, hogy a Jobbikot aggodalommal tölti el a Budai várban történő kormányzati fejlesztések, „az Orbán-féle üzleti körök erőszakos térnyerése”. Zsidai Zoltán Roy elképesztő ütemben szerzi meg a különféle ingatlanok tulajdon vagy bérleti jogát, mint amilyen a volt Hadik étterem is. A politikus utalt arra, hogy korábban Zsidai alkalmazottja volt Orbán Ráhel is. A politikus bírálta a Karmelita-kolostor átalakítását is, ahova a Miniszterelnökség és Orbán Viktor dolgozószobája fog költözni és ahol egy hatalmas teraszt alakítanak ki a kormányfőnek vagy azt, hogy MNB egyik alapítványa a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Építő Zrt. által felújított épületben nyit borboltot. Hegedűs sarkosan úgy fogalmazott, hogy a Budai várban a Fidesz az angolszász bombázásoknak állít emléket.

Koncz Kálmán helyi lakos elmondta, hogy annak idején aláírásgyűjtést kezdeményezett azért, hogy a kerületben bérelt lakásokat megvásárolhassák azok akik ezekben az otthonokban élnek, de ezt a törekvést annak idején a jelenleg is regnáló polgármester által vezetett önkormányzat elutasította. A lakosok más árnyalatúra sem festhetik az ablakiakat, a látszat eközben csal; a szép külső homlokzat mögött rohad minden. A lakbérért nem jár szinte semmi, miközben a díjat folyamatosan emelik, a határozatlan idejű szerződéseket határozott idejűre módosítják. Eközben az étterem-tulajdonosok szinte mindent megtehetnek. A részben külföldi tulajdonba került vendéglátóhelyeket teljesen átalakítják, az eredeti állapotokat nem tisztelik.