A cigánynál az afgán is jobb

 Nem elég, hogy nagy többségük számára ugyanaz az igen szűkös szociális kassza jelenti a megélhetés egyetlen forrását, mint, amire a bevándorlók tekintélyes része is pályázik. Most még a liberálisok is cserben hagyták őket. Most ugyanis az első számú projekt a migránsok elfogadtatása a bezárkózó, kirekesztő kilencmillió fasisztával. És ez a magasztos cél minden eszközt szentesít. Például azt is, ha úgy akarjuk rokonszenvessé tenni az afgánokat, hogy rámutatunk: 
a cigánynál az is jobb. 
Ezt  eddig még csak 4-5 feles után hallottam néhány balos havertól, de ők is érezték, mennyire gáz ez a szöveg, úgyhogy egy nevetéssel, és egy "még egy kör?" felkiáltással" gyorsan le is fojtották a témát. A szelektív rasszizmus érvelési atombombáját azonban most nem kisebb személyiség, mint a matulás években szebb napokat is látott, zseniális mestertrollból frusztrált segfejjé öregedett Bede Márton dobta le saját tumblr-én. Hogyaszonyga:
"Az a helyzet, hogy ahogy a spanyol ciganyokat es az amerikai fekakat sem sikerult aktivizalni, mert tulsagosan belekenyelmesedtek a joletbe, ugy a magyar ciganyok is orokke inkabb a szocpolt meg a rokkantnyugdijat fogjak valasztani, es almat csak az afganok lesznek hajlandoak szedni" 
(Igen, ez így ékezet nélkül van, gondoltam rá, hogy átírom magyarra, de klasszikusokat az ember csak pontosan idéz.)
 
 
Az a vicces ebben, hogy erről akár még vitatkozhatnánk is. Hogy a 800 ezer mélyszegénységben élő (ebből alsó hangon 600 ezer cigány) ember integrációja nagyobb csődtörténet-e, vagy a párizsi Kis-Bamako gettólakóinak remekül sikerült beilleszkedése? Hogy egy etnikai-szociális időzített bombán ülve szükségünk van-e arra, hogy még két-hármat a fenekünk alá tegyünk? Szóval, elcseverészhetnénk erről - ha a fenti gondolatmenet cigányokra vonatkozó részét nem átkozták volna ki, nem ordították volna a legvadabb rasszizmusnak libsiék. Többek közt a 444 is, ahová Bede ír, és ahonnan fél évvel ezelőtt az ablakon repült volna ki már a romák és magyarok valamelyest eltérő munkakultúrájára utaló félmondat után is. 
 
De, hát változnak az idők, változnak az emberek, változnak a védelemre szoruló elnyomottak is. Ha 30 év múlva kiderül, hogy az afgán almaszedők sem jöttek be, a veterán Bede mester még rákanyarodhat a zsidókra is...