A Ferencváros szurkolói kitérő válasznak tekintik Orbán levelét

A fradisták politikától és politikus vezetőktől mentes futballt szeretnének.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden hozzáférhetővé tette Orbán Viktor szurkolóknak írt levelét, amelyben a miniszterelnök teljesen természetesnek nevezi, hogy a drukkerek szívükön viselik szeretett csapatuk sorsát.

"Ahhoz azonban, hogy a magyar labdarúgás előbbre lépjen, és hasonló sikereket arasson klubszinten is, mint amilyet a nemzeti válogatottunk ért el, elsősorban összefogásra van szükség"

- fogalmazott a miniszterelnök.

"Magyarország miniszterelnökeként továbbra is tartom magam ahhoz, amit a Ferencváros új stadionjának avatásán mondtam. A Ferencvárosi Torna Club vezetésével kapcsolatos kérdésekbe pedig, ahogyan korábban, most sem szándékozom beleszólni"

- folytatódik a levél, melyet a kormányfő azzal zárt: "Legyen erkölcs, erő, egyetértés!".

Ferencvárosi szurkolók július 30-án fordultak petícióval a miniszterelnökhöz, a "jelenlegi szurkolókat érintő fenntarthatatlan és felesleges szabályozás" ellen tiltakozva és Kubatov Gábor klubelnök távozását követelve.

„Kubatov Gábor jelenlétével csak további nézőszám csökkenés, a Ferencváros hagyományainak további sárba tiprása, morális válság és a szurkolók közötti szakadék mélyítése várható”

- írták petíciójukban a szurkolók. Hozzátették: nem valami ellen, hanem valamiért tüntetnek.

„Mi csak politikától és politikus vezetőktől mentes futballt szeretnénk. Szeretnénk újra ott lenni a lelátón és szurkolni szeretett csapatunknak. Újra együtt megélni a leendő sikereket vagy épp kudarcokat. Kérjük vissza az igazi Ferencvárost!”

- olvasható a miniszterelnöknek eljuttatott petícióban.

A Ferencváros szurkolói válaszlevélben reagáltak Orbán Viktor levelére. Ebben azt írják: kételkednek abban, hogy Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, egyben a Fidesz alelnöke és pártigazgatója személyi képességei vagy éppen iskolai végzettsége miatt került volna megválasztásra egy érdekes szavazás keretében. „Megfordítva a gondolatot, nem hisszük, hogy Kubatov Gábor akkor is klubelnök lenne, ha nem lenne politikus” - írják.

A szurkolók szerint összefogás nehezen lehetséges egy olyan emberrel, „aki úgy tárgyal a szurkolókkal, hogy nem is vesz részt a tárgyalásokon, aki úgy vállalja a felelősséget, hogy azt nem vállalja tettekben, aki saját szurkolóit perli és akadályozza a Fradi család újra egyesülését”.

Sosem adják fel

„Stadionunk avatóján megköszönte a Ferencváros szurkolóinak, hogy a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban. Számunkra ezek a mostani idők lassan pont ezeket a legnehezebb kommunista időket idézik. Olyan idők, melyben zavaros hátterű emberek, azok egykori sajtósai és ismerősei juthatnak szerephez vagy szívódhatnak fel nyomtalanul. Olyan idők, melyben klubunk hagyományait sárba tiporják. Olyan idők, ahol leköphetnek szurkolókat, mert azok kifeszítenek egy „Békét akarunk” feliratú transzparenst. Olyan idők melyben több száz szurkoló DNS-ét és telefonjának cellainformációit vizsgálják arra hivatkozva, hogy a sértettben félelmet keltettek. Míg Ön is természetesnek tartja, hogy szívünkön viseljük szeretett klubunk sorsát, a hírekben arról olvastunk, hogy egy örökös bajnokot azzal fenyegettek, hogy „kitépik a szívét”. Jelenleg több ezer szurkoló érzi kitépve a szívét azáltal, hogy a stadionokból próbálják kirekeszteni. Kérjük, hogy szüntessék meg a kizárólag Ferencváros szurkolókra vonatkozó, őket minden stadionban a többi szurkolóhoz képest hátrányosan megkülönböztető szabályzókat, hogy egyáltalán elkezdhessünk összefogásról beszélni. Ezeknek a beléptetési szerkezeteknek és módoknak az alkalmazását nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni! Ilyen szerkezetekkel inkább a határokon kísérletezzenek, ne a stadionokban. Ami Rákosi Mátyásnak sem sikerült, az biztosíthatunk bárkit, hogy másnak sem fog! Nem lesz új Fradi Tábor! A magyarok sosem adják fel, a Ferencváros szurkolók meg még azután sem!”

A szurkolók azt ígérik, tiltakozásukat egészen addig folytatják, míg a Ferencváros fanatikus szurkolótábora újra ott szurkolhat a lelátón mindenféle fenntarthatatlan és felesleges szabályozás nélkül. Orbán Viktor ráhatását kérik, hogy ne csak meghallgassák a szurkolók szavát különböző fórumokon, de végre figyelembe is vegyék azt.