A Fidesz egyszerre csapta arcon a demokráciát és a gazdatársadalmat

Már a látszatra sem ad a Fidesz: el sem mentek az állami földek eladásával foglalkozó bizottsági ülésre.

Az ötlet majdnem bejött, azonban a jobbikos Magyar Zoltán azonnali kérdésére Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén elismerte, hogy aznap aláírta a vonatkozó kormányhatározatot.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsága csütörtökön tájékoztatót kívánt volna meghallgatni az állami tulajdonban lévő földek magántulajdonba adásáról, azonban az albizottság elnöke, Legény Zsolt (MSZP) kénytelen volt megállapítani a határozatlan-képességet, ugyanis sem a fideszes képviselők, sem pedig a meghívott kormánytagok (Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára) nem érezték fontosnak, hogy eleget tegyenek a demokratikus elvárásoknak.

A fideszes arrogancia és a vidék arcul csapása

Az albizottság feladata a kormányzati működés ellenőrzése lenne, ami viszont akkor kifejezetten nehéz, ha ebben nem vesznek részt a kormányoldalról - sóhajtott fel Magyar Zoltán, a nemzeti párt agrárpolitikusa.

A Bizottság jobbikos tagja az Alfahírnek leszögezte: ezzel a lépéssel ismét tetten érhető a Fideszre jellemző arrogancia.

Emlékeztetett, az állami földvagyon végső soron a magyar állampolgárok tulajdona, így annak értékesítése nem történhet meg titokban, a háttérben, társadalmi vita nélkül.

Azonban, nemcsak az Országgyűlés nem szólhatott bele a földek eladásába, még a szakbizottság munkáját is szabotálta a kormánytöbbség. A vita elmaradása egyet jelent a gazdatársadalom, a szakma arculcsapásával - mutatott rá a hazai viszonyokra Magyar Zoltán.

Már a látszatra sem adnak

Sallai Róbert Benedek (LMP) is elsősorban a most megmutatkozó demokratikus válságról beszélt.

Az állami földek eladását nagy hibának tartom, sőt ez egy haza elleni bűntett - szögezte le az Alfahírnek az ökopárt politikusa, aki szintén részt vett (volna) a bizottság ülésén. Most itt lett volna a lehetősége a Fidesz-kormánynak, hogy elénk tárja az érveit, hogy érdemi vitát folytassunk le a kérdésről, hogy az FM elmondhassa, hogy az értékesítés miképp szolgálja a közjót, de ez nem történt meg - tette hozzá.

Az LMP-s képviselő felvetette, egyáltalán van-e bármilyen szerepe az ellenzéknek a jelenlegi struktúrában? Hiszen a Fidesz teljesen ellehetetleníti az ellenzék ellenőrző szerepét. Így nem marad esély arra, hogy a megismerjük a kormány döntéseinek motivációit – hangsúlyozta.

Sallai Róbert Benedek kiemelte, eljutottunk odáig, hogy a kormány már a demokrácia látszatát sem tartja fenn, így viszont, hogy hihetnénk el, hogy valós érvekkel tudják alátámasztani a döntéseiket?

Az ellenzéki képviselő lapunkkal azt is közölte, ahogy a Jobbik, úgy az LMP is támogatja a szocialisták törekvését az állami földek eladásáról szóló parlamenti vitanapról.