A Fidesz szerint a Saul fia sikere a kormány sikere is

Napirend előtt: szóba kerültek a Fidesz kellemetlen ügyei, a Jobbik leállítaná a földek privatizációját, az MSZP nagyon örül a salgótarjáni sikernek.

Hogy lesz ebből polgári berendezkedés?

Orbán 2016-ot nemrégiben a polgári berendezkedés évének hirdette meg, Schiffer András hétfői napirend előtti felszólalásában azt mondta,

ezt ilyen emberekkel és botrányokkal nehéz lesz elérni.

Habonyozással indított, nem értette, hogy vihet haza a titokzatos tanácsadó a Szépművészetiből képeket, aztán felidézte a verekedésbe torkolló wellness-disznóvágást és a dunaújvárosi gyilkossági ügyet is, majd az NVI-nél történt botrányt. Schiffer nehezményezte, hogy míg a devizahitel-károsultaknak nem jutott pénz, addig Matolcsy György fizetését duplájára emelik.

Rogán Antal

Rogán válaszában örömét fejezte ki, hogy Schiffer ezúttal nem globális összeesküvés-elméletekkel áll elő, hanem kézzelfoghatóbb témákhoz nyúl. A Fidesz politikusa ezzel együtt nem reagált a Fidesz botrányaival kapcsolatos felvetésekre, helyette a gazdasági növekedésre és az adókedvezményekre, támogatásokra hivatkozik, melyek révén az emberek jobban élnek, így közelebb kerültünk a polgári berendezkedéshez.

A népnek kell döntenie saját tulajdonáról

Bár a kormány mindent megtett, hogy ezt elkerülje, de a Kúria döntése értelmében biztossá vált, hogy lehessen népszavazást tartani az állami földek privatizációjáról - mondta el Magyar Zoltán jobbikos képviselő, aki szerint a Kúria jól döntött, mert a magyar föld kérdése nem költségvetési kérdés. A politikus szerint ilyen körülmények között nem folytathatók az árverések,

a folyamatot fel kell függeszteni addig, amíg a nép nem dönt a kérdésről.

Magyar Zoltán

Magyar Zoltán felszólította a kormányt, hogy a népszavazást egy napon írják ki a kvótáról szólóval, hogy az érvényes és eredményes lehessen.

Válaszában dr. Nagy István államtitkár elmondta: a kormány áll elébe a népszavazásnak, de szerinte a gazdák százezrei örülnek a privatizációnak.

Salgótarjánnak örül az MSZP

Tóbiás József nagyon büszke az MSZP salgótarjáni sikerének, amire abból lehet következtetni, hogy felszólalásában nagyjából tízféleképpen fogalmazta meg, hogy nyertek. A felszólalás legizgalmasabb része tulajdonképpen az volt, mikor technikai gondok akadtak a politikus mikrofonjával, de sajnos az is másodpercek alatt megoldódott. A malőrt követően rávilágított, hogy összeomlott az egészségügy, a közoktatás, Orbán pedig Oroszország magyar hangja lett az évértékelő beszéde alapján. Végül gratulált a Saul fia alkotóinak, és szorgalmazta, hogy a filmet minden magyar iskolás megismerhesse.

Tóbiás József

Tóbiásnak Rogán Antal válaszolt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Saul fia sikeréhez Orbán már hajnalban gratulált, majd azt mondta,

ez részben az általuk megalkotott filmtámogatási rendszer érdeme is.

A salgótarjáni szavazók részvételét Rogán is megköszönte és reményét fejezte ki, hogy az ott lakók nem kerülnek majd abba a helyzetben, mint az ország lakossága a Gyurcsány-kormány alatt.

Eladósították Salgótarjánt

Kósa Lajos (fotók: Béli Balázs - Alfahír)

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője is gratulált a Saul fia sikeréhez, és örül annak is, hogy a film készítéséhez a Nemzeti Filmalap adta a legtöbb támogatást. Gratulált az MSZP-nek is a salgótarjáni győzelemhez. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a kormány korábban átvállalta a település adósságát, a szocialista városvezetés azonban ismét eladósította a várost.