A fideszesek többsége is elutasítja a letelepedési kötvényeket

A kormánypárt szavazóinak 86 százaléka szerint is növekedhet a terrorveszély.

Az Iránytű Intézet legfrissebb elemzésében a letelepedési kötvények választói megítélését vizsgálta. Az elemzőintézet szerint a kötvények "ügye" sokkal kevésbé megosztó, mint az az esti híradó alapján következne. A legkülönbözőbb megközelítésekben mérve a választók nagyjából kétharmada a kötvények ellenében foglal állást, még a kormány pártok szavazói is vagy megosztottak, vagy egységesen a kormányzat számára kedvezőtlen véleményen vannak - olvasható az Intézet elemzésében.
Jó példa erre, hogy a Fidesz szavazóinak mindössze 9 százaléka tartja "inkább jónak" a kötvényeket. Elutasítottsága viszont többszöröse: 58 százalékuk tartja "inkább rossznak" a konstrukciót.

A kormánypárti szimpatizánsok után a bizonytalanok, valamint az LMP szimpatizánsai következnek 61, illetve 62 százalékkal. Jelzésértékű, hogy a jobbikos szavazók 86 százaléka tartja "inkább rossznak" a kötvényeket. A kormánypárti biznisz megítélése a baloldali szavazók körében a legrosszabb: ott a szavazók 93 százaléka tartja "inkább rossznak" azt. A teljes népességen belül a kötvényeket a lakosság 71 százaléka tartja "inkább rossznak", és mindössze négy százalék gondolja azt jónak.

Sokat elárul a letelepedési konstrukció megítéléséről, hogy a kormánypárti szavazók 86 százaléka szerint is terroristák, vagy terrorizmust segítő személyek juthattak hozzá a kötvényekhez (a jobbikos szavazók 97 százaléka nyilatkozott így). A teljes népességben belül ugyanez az arány 87 százalék, s mindössze 7 százalék tartja ezt kizártnak.