A Fidesznek „van még takargatnivalója” offshore-ügyben

A Fidesz kiseprűzné az offshore-lovagokat. A Jobbik szerint a kormánypárt a saját háza táján kezdhetné a sepregetést.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője pénteken jelentette be, hogy azonnali vizsgálatot szeretnének a nemzetközi offshore-botrány magyar érintettjei miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében jelezte: a NAV megkezdte a Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát, szakértői munkacsoport elemzi a magyar vonatkozású információkat. A közlemény szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnök kérésére rendelte el a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hiteltelen a Fidesz-frakció offshore-ügyben

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy 2010-ben Orbán Viktor már egyszer kijelentette: Magyarországon lejárt az offshore-lovagok kora.

És mi változott 2010 óta? Semmi!

- utalt a miniszterelnök be nem teljesült ígéretére Szilágyi. Hozzátette: maradt a hiteltelen fideszes ígérgetés, és maradtak az offshore-lovagok is.

A jobbikos politikus szerint már csak azért is hiteltelen a Fidesz-frakció offshore-ügyben, mert pénteken küldték meg elutasító válaszukat a Jobbik offshore-nyilatkozatával kapcsolatban. Vona Gábor, a Jobbik elnöke csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be: képviselőtársaival nyilatkozatot írtak alá, hogy nem birtokolnak offshore cégeket. Vona Gábor az ív aláírására szólított fel minden parlamenti képviselőt és kormánytagot.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra a tényre, amelyet Önök minden bizonnyal jól ismernek: minden országgyűlési képviselő minden évben köteles nyilvános vagyonnyilatkozatot tenni. A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben minden gazdasági érdekeltségről be kell számolni, akár külföldön, akár itthon van bejegyezve. A vagyonnyilatkozat hitelességéért felelősséget kell vállalnia a parlamenti képviselőknek. A vagyonnyilatkozattételi kötelezettségének minden fideszes képviselő eleget tett, azért vállalják a felelősséget

- válaszolta a Fidesz a Jobbik felszólítására.

Ez annyit ér, mint Horváth Zsolt vagyonnyilatkozata jelentett

- reagált Szilágyi György.

A Fidesz politikusa, Horváth Zsolt cége is felbukkant a nemzetközi offshore-botrányban. Tizenhat évig volt országgyűlési képviselő, de vagyonnyilatkozataiban nem tüntette fel offshore-cégét. A kormánypárt úgy rázta le magáról a kellemetlen ügyet, hogy a politikus magánügyének nevezték Horváth érintettségét. Ellenben kommunikációs támadást indítottak az MSZP ellen, miután kiderült, hogy Boldvai László, egykori szocialista pénztárnok felesége szintén offshore-ban utazik. Boldvai azóta bele is bukott a botrányba.

Szilágyi György a szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fideszben nem merik aláírni a jobbikos kezdeményezésű offshore-nyilatkozatot, ami azt jelenti, hogy „van még takargatnivalójuk”.

Lehet a Fidesz környékén még jó pár titkolt offshore-cég és offshore-ban érintett személy

- mondta a jobbikos képviselő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jobbikos politikusok a velük egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tették, de a Fidesz ezt a kezdeményezést is elutasította.

Offshore-lovagok a Fidesz háza táján

Szilágyi György szerint, ha a Fidesz valóban ki akarja seperni az offshore-lovagokat, akkor egyenlő mércével kellene mérniük, és a kormánypárthoz köthető személyeket is vizsgálat alá kell vetni. A Jobbik ehhez segítségképp néhány vizsgálandó személyre, illetve cégre is felhívja a figyelmet.

Az országgyűlési képviselő elsőként Andy Vajnát nevezte meg, akinek luxemburgi kötődésű offshore cégeihez vándorolt a Las Vegas Casino Kft. hárommilliárd forintos nyeresége. A Jobbik szerint vizsgálni kellene a letelepedési államkötvényt árusító, az elmúlt években mintegy százmilliárd forint hasznot zsebre tevő offshore cégeket, továbbá a Jobbik által a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) feltárt, több mint 30 milliárd forintnyi offshore szervezeteknek történt kifizetések hátterét is.

Szilágyi György kitért Habony Árpád vagyonvizsgálatára is, reményét fejezve ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanúgy fog eljárni az esetében, mint minden más magyar állampolgárnál. Csütörtökön kiszivárgott, hogy a kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Habony Árpád több tízmillió forintot kapott kölcsönbe Andy Vajnától és Tombor Andrástól.

Szilágyi György arra hívta fel a figyelmet: a vagyonosodási vizsgálatnál a kölcsönadót is meg kell vizsgálnia az adóhatóságnak, hogy az adózott jövedelméből adott-e pénzt. A Jobbik szeretné tudni, hogy ezt megtették-e Andy Vajnánál. A politikus szerint az is kérdés, hogy Habony visszafizette-e tartozását, és ha igen, akkor miből. Szilágyi megjegyezte: a fideszes média összefogására 2015-ben alapították meg a Habony-művekhez köthető Modern Média Group nevű céget, amelynek alaptőkéje 140 millió forint, ennek a felét pedig Habonynak kellett adnia. Ez további kérdéseket vet fel a jövedelmével kapcsolatban. Szilágyi György szerint, ha Habony Árpád nem fizette vissza a kölcsöneit, akkor az jövedelemnek számít, amely után adóznia kellett.

A Jobbik országgyűlési képviselője leszögezte: súlyos kérdésekről van szó, amelyeket vizsgálni kell, ugyanakkor aggályát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fideszes képviselő és államtitkár, Tállai András által vezetett adóhatóság mennyire fog részrehajlás nélkül dolgozni az ügyben.