A Fideszt nem érdekli, hogy offshore cégekhez megy állami pénz Délvidéken

Idén áprilisban az Alfahír hozta nyilvánosságra azt a később nagy port kavart listát, amely szerint a Fidesz délvidéki partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 11 milliárd forintnyi magyar állami dotációt (amelyről azóta kiderült, hogy inkább 30) zsírozott le titokban jórészt hozzá közel álló vállalkozók számára.

Az ügy több szempontból is problémás. Egyrészt a kedvezményes kölcsönöket papíron már azelőtt szétosztották, hogy az azok elosztásáért felelős Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ felállt volna. Másrészt a listán számos VMSZ-közeli, a szerbiai rablóprivatizáció során meggazdagodott oligarcha szerepel, ráadásul időközben több cégről kiderült, hogy offshore hátterű. Nem világos, hogy a szóban forgó listát kik, milyen szempontok alapján, kiknek a bevonásával készítették, és abból miért maradt ki a teljes délvidéki magyar közélet. Az ügyben hétfőn Orbán Viktor is magyarázkodni kényszerült, ma pedig magát a VMSZ elnökét, Pásztor Istvánt hallgatta meg az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága.

Belgrád nem engedi a korrupciót

Az ülésen a fideszes képviselők nem győzték hangsúlyozni, hogy mennyire kínos nekik az egész ügy. Na persze nem azért, mert közpénzekből építik a fideszes pártállamot az elcsatolt délvidéki országrészben, hanem mert szerintük a VMSZ „nyilvánvalóan ártatlan”, ezért a vizsgálat maga is méltatlan. A fideszes bizottsági alelnök, Bányai Gábor szerint a visszaélés már csak azért sem valószínű, mert Belgrád erre „nagyon komolyan odafigyel”. (Nem elírás, a balkáni korrupció egyik fellegvárával példálózott a képviselő.) Hozzátette, hogy a listán szereplő nagyvállalkozó Bunford családot személyesen is ismeri, és a határmenti együttműködések során soha nem tapasztalt velük kapcsolatban visszaéléseket.

Az esetleges visszaélések kivizsgálása Gelencsér Attilát is hidegen hagyta, a fideszes képviselő szerint csupán médiafelhajtásról van szó, és a néppártosodás miatt hataloméhes Jobbik mindenre lő, ami mozog. A politikus arra kérte az ülést vezető jobbikos Volner Jánost, hogy mutasson több tiszteletet a VMSZ felé, és inkább az előző, baloldali kormányok korrupciós ügyeivel foglalkozzanak.

Gúr Nándor szerint a szocialisták mindig támogatták a magyarság szülőföldön maradásának gazdasági ösztönzését, ugyanakkor fontos, hogy a határon túli támogatások ügyében világosan lássunk.

„A mutyi, a fű alattiság nem érdekel minket”

Pásztor István láthatóan nyeregben érezte magát, és az ügyet úgy tálalta, mintha az a Fidesz és a Jobbik közötti belpolitikai konfliktus lenne, amelynek áldozatául esett egy határon túli párt. A VMSZ elnöke a „legerélyesebben visszautasította a méltatlan támadásokat és mocskolódásokat, mint mondta, pártja komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a vajdasági magyarság talpon tudjon maradni. „Semmiféle lista nincsen, nem is volt”, ami a nyilvánosságra került, az csupán egy „vaskos dokumentáció tartalomjegyzéke”, amelyet a VMSZ által felkért szakértők dolgoztak ki ráadásul ingyen, folyamatosan a terepet járva, az emberekkel beszélve, sokszor a hétvégéjüket is beáldozva.

Pásztor István többször felhívta a figyelmet, hogy csupán rosszindulattal lehet tényként kezelni egy olyan hitelcsomagot, amiből „még egy vas sem érkezett” meg a határ túloldalára. „Mi csak a jogszerű megoldásokban gondolkozunk, a mutyi, a fű alattiság nem érdekel minket” – szögezte le a VMSZ elnöke hozzátéve, hogy az elmúlt 25 évben a vajdasági magyar politikához egyetlenegy botrány sem kötődik, mert ők nem így járnak el.

Pásztor hangsúlyozta, hogy a támogatások a területi szempontokat figyelembe véve (tömb és szórvány) az ott élő magyarság boldogulását szolgálják, ezért aki ezt támadja, az nem neki és a VMSZ-nek árt, hanem a vajdasági magyarságnak. Elmondása szerint több mint 40 vállalkozót hívott meg, hogy ha van vállalkozásfejlesztési elképzelésük, akkor azt vessék papírra, ennek szinte mindenki eleget tett, így született a lista dokumentáció.

„Nyíltan, transzparensen, az EU-s jogszabályoknak megfelelően, átláthatóan, követhetően akarunk működni, és a támogatásokkal böcsülettel elszámolni” – szögezte le Pásztor.

Nem is tagadják, hogy nem egyeztettek senkivel

A bizottsági ülés akkor vett érdekes fordulatot, amikor a fideszes képviselők leszavazták, hogy Szávay István szót kapjon, a jobbikos képviselő ugyanis a Nemzeti összetartozás bizottságának tagja, és hiába érkezett vastag paksamétával, egy kérdést sem tudott feltenni. Ez különösen annak fényében volt komikus, hogy Pásztor nem sokkal előtte bevezetőjében hangsúlyozta, bárkinek bármilyen kérdésére szívesen válaszol.

A kormánypárti szerecsenmosdatás mellett így egyedül az ülésvezető Volner János tudott kellemetlen kérdéseket feltenni, többek között azt, hogy ha a Fidesz elítéli például a norvég alapos külföldi pénzek begyűrűzését a pártok holdudvarába, akkor miért csinálja ugyanezt délvidéki viszonylatban. A vajdasági magyar családok segítése alatt ugyanis egy konkrét párt gazdasági holdudvarának kedvez a kormány, és ha van is köztük olyan, aki eddig nem volt VMSZ-es, a közpénzből történő klientúraépítésnek bizonyára kevesen tudnak majd ellenállni.

Volner János kérdésére, hogy a VMSZ mely más vajdasági pártokkal egyeztetett a projekt során, Pásztor István nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy senkivel, és szerinte ezzel nincs is semmi gond, mivel ez az „ő erőfeszítésük”. Hozzátette, hogy később mindenki elmondhatja majd a véleményét, és ha lesznek jobbító szándékú javaslatok, azt fel fogják használni. „Vannak a listán VMSZ-esek, és olyanok is, akiknek a párthoz semmi közük sincs. A VMSZ-hez tartozás nem jelent előnyt, de nem jelenthet hátrányt sem” – érvelt a délvidéki pártelnök.

Volner János döbbenetesnek nevezte, hogy a VMSZ nem törekszik arra, hogy másokkal egyeztessen, hanem kihasználja azt a lehetőséget, hogy a vele szövetséges Fidesz közpénzen klientúrát épít Délvidéken. Erre rímel Orbán Viktor hétfői kijelentése a parlamentben, miszerint a kormány az öt délvidéki magyar párt közül csak a VMSZ-t támogatja a választásokon. Az N1TV műsorára is hivatkozott, amelyben egy vállalkozó elmondja, személyesen Pásztor István hívta fel korábban, hogy megbeszéljék, hogyan lehet felkerülni a listára.

A bizottság jobbikos elnöke arra is kíváncsi volt, Pásztor István jónak tartja-e offshore hátterű cégek támogatását, amelyre Pásztor úgy felelt, ő nem nézte, melyik cégnek milyen háttere van, csak hogy hány magyar embert foglalkoztat.

„Magyar” cég magyar alkalmazott nélkül

Az ülést végigülő, de szót nem kapó Szávay István portálunknak cáfolta Pásztor több állítását is. Szerinte nem lehet egyenlő területi megoszlásról beszélni úgy, hogy világosan látszik: ahol a VMSZ ellenzékben van, csak elenyésző számú pályázat van, Ada esetében konkrétan egy sem.

Másrészt a magyar munkahelyek teremtése erősen kétséges akkor, amikor a listán olyan vállalkozók is szerepelnek, akik pl. a közel fele részben magyar Szabadkán olyan éttermet üzemeltetnek, ahol egy magyar alkalmazott sincs, de még csak magyar nyelvű étlapból sem lehet rendelni.

A jobbikos képviselő szerint az, hogy a Fidesz nem hajlandó érdemi vizsgálat alá vetni az ügyet, és még a kérdések feltevésében is akadályozzák az ellenzéki képviselőket, egyenlő a nyílt beismeréssel. Hangsúlyozta, a Jobbiknak minden magyar fontos, ezért kormányra kerülve nem érdek, hanem érdem alapján fogják támogatnia a magyar cégeket a Kárpát-medencében.

B.J.