A Fideszt nem érdekli, hogy rajta kívül mindenkit megfigyelnek

Bár csak a Fidesz ellenfeleit figyelik meg, a kormánypárti politikusok vagy viccelődnek, vagy hallgatnak az ügyben.

Ezt támasztja alá az eddigi összes fideszes reakció is. Németh Szilárd fideszes képviselő kedden lapunknak nyilatkozva tagadta, hogy közük lenne az ügyhöz, majd azon kezdett viccelődni, hogy sajtótájékoztatója közben (!) őt is sokan fotózzák, még sincs semmi baja vele. Cinikusan hozzátette: Ha Volner úr, vagy Vona úr fél, akkor bujkáljon.

"Ha Vona úr fél, akkor bujkáljon!" - Németh Szilárd kiakasztotta a bunkométert

A fideszes képviselő a párizsi és brüsszeli vérengzések fő felelőseként számon tartott Saleh Abdeslam tavaly őszi magyarországi tartózkodásáról és szervezkedéséről tájékoztatta a médiát. Ha már nemzetbiztonsági kérdések kerültek szóba, rákérdeztünk arra is, mit gondol a Vona Gábort minden bizonnyal a Habony-művek megrendelésére üldöző fotósokról, családjának zaklatásáról.

Ennél már visszafogottabb választ adott Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke ugyan nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, viszont tisztában volt azzal, hogy a külügyi bizottság tagjaként minősített információkkal bíró, és így fokozott védelemben részesülő Vona Gábor megfigyelési ügye a nemzetbiztonsági bizottság elé is kerülhet.

Ugyanakkor az is látható, hogy a Fideszen belül nincs teljes egyetértés és tisztánlátás az ellenzéki szereplők megfigyeléséről. Halász János szóvivő az Alfahírnek szerdán már azt mondta, szerinte semmilyen megfigyelési ügy nincs, és a kérdésről tárgyalni sem hajlandó, ha Vona Gábor nyilvánosan náluk, azaz a Fidesznél próbálja megtalálni a felelősöket. Ellentétben Lezsák Sándorral, aki egy leendő bizottsági vizsgálathoz kötötte nyilatkozatát, Halász szerint mivel nincs ügy, bizottság sem kell.

Amikor nem fontos a nemzetbiztonság: abból lesz ügy, amiből a Fidesz ügyet csinál

A Fidesz frakció-szóvivője szerdán a párizsi és brüsszeli terrortámadások hazai szálairól tartott sajtótájékoztatót, kiemelve, hogy az illegális migrációnak komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak. Hazánk nemzetbiztonságához kapcsolódva kíváncsiak voltunk ugyanakkor arra is, mi a véleménye arról, hogy egy minősített adatokkal dolgozó magyar országgyűlési képviselőt napokon keresztül lesifotósok követnek és készítenek róla és családjáról fényképeket.

Lapunk Gulyás Gergelytől, a Fidesz frakcióvezető-helyettesétől ismét egy finomabb, ám továbbra is tagadó nyilatkozatot kapott. Kérdésünkre szerdán azt mondta, ismeretük szerint semmilyen politikai megrendelés nem áll az ügy hátterében, sőt, véleménye szerint az ilyesfajta kérdések nem is az Országgyűlésre, vagy annak képviselőire tartoznak.

Hozzátette: közszereplőkkel elég gyakran megesik, hogy lefotózzák őket, de ha valaki úgy érzi, hogy tendenciózusan, bűncselekményt elkövetve került megfigyelés alá, akkor az ügyben büntetőeljárást kell lefolytatni.

Márpedig Vona Gábor esetében tökéletesen erről van szó, hiszen több alkalommal lepleztek le a nyomában loholó lesifotóst, miközben éppen gyermekét vitte az iskolába, vagy személyes megbeszélést folytatott valakivel.

Durva lebukás! Vona fia vette észre, hogy apját megfigyelik

Megdöbbentő történetet osztott meg Facebook-oldalán a Jobbik elnöke. Vona Gábor épp fiát kísérte iskolába, mikor a gyermek kiszúrta, hogy valaki fényképezi őket. A magánnyomozók lebuktak, és kínos magyarázkodásba kezdtek. Végül elárulták, hogy egy magyar megbízó megrendelésére napok óta figyelik a politikust. Vona szerint szinte bizonyos, hogy Habony Árpádék állnak a dolog mögött.

Kérdésünkre Gulyás elárulta, hogy a Fideszen belül nem folytattak le semmilyen vizsgálatot annak kiderítése érdekében, lehet-e bármilyen kapcsolat a külföldi fotósok felbérlése és a párt között, arra pedig nem reagált, hogy vajon véletlen-e, hogy csak politikai ellenfeleiket érik ilyen atrocitások.