A finnek és az észak-ciprusiak is választanak vasárnap

Finnországban parlamenti voksolás zajlik, az észak-ciprusiak elnököt választanak.

A finnországi választásokon a 200 képviselői helyért 2146 jelölt indul, mintegy 74 százalékuk a nyolc jelenlegi parlamenti párt jelöltje. Április 8-től 14-ig előzetes választást tartottak, amelyen a szavazásra jogosultak 31,9 százaléka adta le voksát a külföldi nagykövetségeken és a finnországi postahivatalokban felállított szavazóurnáknál.
 
Egy szerdán közzétett közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki Centrumpárt vezeti a népszerűségi listát, és a szavazatok 24 százalékára számíthat, míg a kormányzó Nemzeti Koalíciós Párt és az euroszkeptikus ellenzéki A finnek (korábbi nevükön: Igazi Finnek) a voksok 16,9, illetve 16,7 százalékát szerezhetik meg. Utóbbi politikai erő támogatottsága a márciusi adatokhoz képest 2,1 százalékponttal nőtt. A negyedik helyen várhatóan a balközép Szociáldemokrata Párt végez majd, amelynek a szavazatok 15,1 százaléka juthat.
 
A felmérésben résztvevők több mint 40 százaléka mondta magát bizonytalannak.
 
A győzelemre esélyes Centrumpárt vezetője, Juha Sipilä azt mondta, kész koalícióra lépni az euroszkeptikus populistákkal is, akik a többi között azt követelik, hogy az Európai Unió hagyjon fel a pénzügyi mentőcsomagok nyújtásával, és zárják ki Görögországot az euróövezetből. A választás kimenetele Finnország Oroszországhoz fűződő viszonyát is megváltoztathatja. Alexander Stubb kormányfő támogatja az ország NATO-csatlakozását, amelyet azonban az 5,5 milliós lakosság többsége elutasít. Sipilä helyesli az EU szankcióit Oroszország ellen, Moszkvának az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt, ugyanakkor azt mondta, hogy több párbeszédre lenne szükség a 28 uniós tagállam és a Kreml között.

Észak-Ciprus az elszigeteltség enyhülését várja

Eközben ma zajlik az elnökválasztás a független államként kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban, amelynek lakosai a nemzetközi elszigeteltség enyhülését várják a voksolástól. A választáson 176 ezer szavazásra jogosult polgár adhatja le a voksát helyi idő szerint este hat óráig 693 szavazóhelyiségben.
 
Hét jelölt akarja megszerezni az elnöki posztot, köztük Dervis Eroglu hivatalban lévő elnök, Siber Siber parlamenti elnök és Mustafa Akinci volt nicosiai polgármester. Az elnökválasztás kétfordulós, de ha valamelyik jelölt már az első körben megszerzi a szavazatok több mint felét, akkor megnyeri a választást.
 
Szakértők szerint az elnökválasztás győztesének legfőbb feladata az lesz, hogy újrakezdje a béketárgyalásokat az 1974 óta megosztott földközi-tengeri sziget területének mintegy kétharmadán elterülő Ciprusi Köztársasággal, amely tagja az Európai Uniónak. A választási kampány témája volt továbbá a korrupció és a nepotizmus elleni küzdelem kérdése is.
 
Az Észak-ciprusi Török Köztársaság nagyban függ a sziget partjaitól mindössze 80 kilométerre fekvő Törökországtól. A világ többi országának szemében a terület több mint negyven éve török megszállás alatt áll.
 
Ciprust 1974-ben egy görög puccskísérletet követő török invázió szakította ketté, a – mára már csak – törökök lakta északi és a görögök lakta déli részre. A szigetet kettéosztó „zöld vonalat” mintegy ezer ENSZ-békefenntartó felügyeli. Északon jelenleg is mintegy 35 ezer török katona állomásozik.