A földadóval fojtaná meg a magyar gazdákat a kormány?

A Jobbik a földadó és a vonatkozó rendeletek hatályon kívül helyezését sürgeti, álláspontjuk szerint a rendelkezések megfojtják a magyar vidéket.

A kormánypropaganda szerint ugyan a földadó kivetésére jelenleg nincs lehetőség, ennek ellenére Hajdú-Bihar megye számos településén, törvénytelen módon, a települési adó formájában már bevezették azt - mondta Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A jelenlegi kormányzat a balliberális elődeihez hasonlóan kivéreztette az önkormányzatokat, ezért azok arra kényszerülnek, hogy kieső bevételeiket különböző helyi adók kivetéséből pótolják. 2015. január 1-jétől  Hajdú-Bihar megyében Mikepércsen évente hektáronként 10 ezer forint, Balmazújvárosban évi 300 forint aranykoronánként, míg Hajdúhadházon évi 400 forintot kell fizeti minden aranykoronáért - emelte ki a radikális ellenzéki honatya.

Apáti István külön felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi kivetés esetében a földtulajdonosok az adóalanyok, tehát nem csak a haszonbérletbe adott földeket adóztatják meg. Hozzátette: amikor a kormány bevezette a településadót, akkor ígéretet tettek arra, hogy ennek altípusaként nem lehet majd bevezetni a földadót. Ennek ellenére az adókivetések minden további nélkül átmennek a megyei kormányhivatalokon.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének nyilatkozatára hivatkozva a politikus azt mondta: akár 2700 település is kivetheti ezt az adónemet. Apáti István szerint a föld semmilyen esetben sem lehet az adózás tárgya.

A radikális honatya attól tart, hogy a rendkívül magas adókivetések miatt egyre több gazda kényszerülhet a földjei eladására, amit majd külföldiek szerezhetnek meg. Hozzátette: a magyar gazdák eddig is adóztak, ugyanúgy fizetik a közterheket, mint bárki más, a földadó ellen pedig ideológiai alapon is tiltakoznak, az szembefordítja a különböző társadalmi rétegeket, és kettős adóztatásnak minősül.

Apáti István kitért arra is, hogy a településadó lehetősége miatt korábban az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak, beadványuk elbírálás alatt van. A Jobbik politikusa megjegyezte továbbá, hogy a településadó gyakorlatilag bármilyen adó kivetését lehetővé teszi az önkormányzatok számára, a földadó után jöhet a füst, kémény és jószágokra kivetett adó is.