A földi paradicsom

A török nyelven fennmaradt, de magyar történeti hagyomány alapján íródott Tarihi Üngürüsz krónikában a Kárpát-medencéről van egy összefoglaló híradás, amely szerint a térség nem volt pusztaság és kihalt vidék, hanem mindenhol rendezett képet mutatott: városok, falvak és szépen megművelt földek sorakoztak.

Tanácskozás eredménye

A fenti krónika szerint Árpád és vitézei állandóan azt hallották felmenőiktől, hogy Üngürüsz minden tekintetben bővelkedő tartomány, minden szeglete kert és szőlőskert, mező és rét. Csodás tulajdonságait a kiküldött hírszerzők is olyan fokban és mértékben adták elő, hogy dicséretükön nem győztek csodálkozni. Nem csoda, hogy a Szkítiában túlnépesedett hungárokat, vagyis magyarokat vágy és kívánság fogta el, hogy megismerjék ezt a csodás tartományt.  Attila utóda, Árpád azonban nem döntött egyedül abban a fontos kérdésben, hogy visszavegyék-e ősi jussukat, hanem összehívta vezéreit, hogy megvitassák a kérdést. A vitézek, a Tarihi Üngürüsz kapudánjai összejöttek és Üngürüsz tartományának tulajdonságairól kezdtek el beszélni. A szeren megállapodtak abban, hogy elküldenek egy embert, hogy az keresztül-kasul járja be a vidéket, és mesélje el nekik, valóban csodás és termékeny föld-e Attila öröke. 

A földi paradicsom

A Tarihi Üngürüsz szerint a küldött becsületesen teljesítette a parancsot, és városról városra, faluról falura bejárta és megszemlélte az országot. Látta, hogy minden vidéke olyan, mint egy tulipános kert, minden tája tündérkerthez hasonló díszes dalosmadár-liget. Minden szeglete a paradicsomkerthez hasonló képet mutatott, ahol hatalmas szálfák, mint valami fejedelmi ültetvények nőttek. Árpád megbízottja csodálatos és pompás zöldellő vidékeket, szép és kellemes rózsásberkeket, kellemes kerteket látott mindenütt. A táj, melyen végigsétált, tökéletes volt. Üdítő és szívet megragadó helyei és vidékei nagy számban voltak, úgyhogy azokhoz hasonlót a korszak szemtanúja sem látott. Végigjárta tehát ezt a tartományt és szívébe véste annak képét, majd hazatért és beszámolt fejedelmének. A követ beszámolója után döntötték el véglegesen Árpádék, hogy visszaveszik Attila örökét és megindították csapataikat Üngürüsz irányába.