A határzár önmagában nem jelent megoldást

Az önálló határőrség felállítása és a menekültügyi őrizet bevezetése nélkül nem sokat ér a határzár.

A politikus meglehetősen viszályosnak tartja, hogy míg a balliberális erők a 2004-es, határon túli magyarok állampolgárságáról szóló népszavazást megelőzően 23 millió románnal, a nyugdíjak és a munkahelyek elvételével riogattak, addig most szociális bérlakásokat utalnának ki és szavazati jogot is adnának bevándorlóknak. Z. Kárpát Dániel azt javasolta e liberális csoportoknak, hogy költözzenek össze az illegális migránsokkal egy rövidebb időre. A tapasztalatok levonása után pedig próbáljanak meg olyan véleményt megfogalmazni, ami minden magyar állampolgár érdekét képviseli.

A Jobbik azon az állásponton van, hogy segítő kezet kell nyújtani minden olyan személynek, akit valódi üldöztetés ér hazájában és az élete veszélyben van, ez azonban nem jelenthet tömeges letelepítést, a radikális ellenzéki párt továbbá a Brüsszel által kitalált kvóta rendszert is elutasítja – hangsúlyozta a politikus.  Hozzátette: a gazdasági bevádolóknak ezzel szemben nem tud segíteni Magyarország, ehhez az anyagi forrásaik sincsenek meg, továbbá nem is kötelességünk.

A kormány ma jelentette be, hogy 175 kilométer hosszú, 4 méter magas falat emelnek a magyar-szerb határon. Z. Kárpát Dániel szerint a határzár bevezetése hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot. Ehhez rendszerszintű, átfogó megoldásra lenne szükség.  Ebbe bele tartozna többek között a menekültügyi őrizet bevezetése és a rendvédelmi eszközök szigorítása.

A politikus szerint a kormány retorikájával ellentétben, nem a munkahelyeket kell félteni a migránsoktól, azok ugyanis meglátása szerint elsősorban az európai szociális rendszer nyújtotta előnyöket szeretnék kihasználni.

A radikális ellenzéki párt megoldási javaslatai között szerepel továbbá az ide érkező, bizonytalan személyazonosságú és célú személyek visszafordíthatósága, az önálló, a rendőrségtől független határőrség felállítása is. A képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan schengeni határral rendelkező ország, amely nem rendelkezik önálló határőrséggel.

A menekülttáborokkal kapcsolatban a politikus elmondta: A Debrecenben és más az országban működő intézményeket – Orbán Viktor ígéretének megfelelően – zárttá kellene tenni, ezzel megóvva a polgári lakosságot attól, hogy a migránsok által elkövetett bűncselekmények áldozatává váljanak. Hozzátette: a menekülttáborokat hosszabb távon lakott területen kívülre kellene telepíteni, így elejét véve a helyi lakossággal történő esetleges konfliktusoknak.